Bromsa hjärnans åldrande med bladgrönt

publicerad 7 september 2019
- av Sofie Persson
Kinakål är rikt på kalcium och järn och har en inflammationshämmande effekt.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att äta gröna bladgrönsaker varje dag har en bevisad effekt på minnet och hjärnan, skriver Land.se.

En amerikansk studie som publicerats i tidskriften Neurology visar att det är rena hälsokursen för hjärnan att äta till exempel ruccola, grönkål och spenat varje dag.

I studien deltog ungefär 1000 människor i åldrarna 58-99 år och de följdes i ca 4,7 år. Forskare studerade bland annat deras minne, hur de bearbetar information och deras orienteringsförmåga. Resultatet visar att ett intag på 1-2 portioner gröna bladgrönsaker varje dag har en effekt.

Det bromsar nämligen hjärnans åldrande och försämringar av kognitiva förmågor. De deltagare som hade ett stort dagligt intag av gröna bladgrönsaker hade en hjärna som var upp till 11 år yngre i sin funktion, än deltagare som sällan eller aldrig åt gröna bladgrönsaker.

Forskare tror att detta beror på de är väldigt rika på skyddande ämnen, som B-vitaminet folat, vitaminet K1 samt antioxidanterna lutein och betakaroten.

 

Tips på gröna bladgrönsaker:

  • Kinakål. Även kallad salladskål. Rikt på kalcium, järn och har inflammationshämmande effekt.
  • Vattenkrasse. Innehåller mycket betakaroten och vitamin K.
  • Mangold. Rik på lutein, magnesium och kalium. Har också mycket vitamin K och C.
  • Spenat. Äter du 50 gram färsk spenat har du flera dagars dagsbehov av vitamin K.
  • Persilja. Rik på vitamin K samt järn och folsyra.
  • Grönkål. Rik på järn, A och C vitamin samt lutein.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!