Här är basilikaväxtens många hälsoeffekter

publicerad 29 januari 2018
Basilikaväxten, här på strimlad zucchini, är en populär krydda i våra kök som har flera goda hälsoeffekter

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Basilika innehåller små mängder essentiella och eteriska oljor som har medicinska effekter. I Västeuropa under medeltiden kallades basilika för djävulens ört och den användes för att skydda sig mot häxor, vilka paradoxalt nog, i realiteten var kvinnor med örtkunskaper.

Tillbaka i historien använde grekisk-ortodoxa basilika i sitt heliga vatten och i Grekland är det vanligt än idag med basilika framför huset för att örten anses ge tur. Det sägs även mytologiskt att det började växa basilika runt Jesus grav efter att han återuppstått. På Kreta betraktades basilika som ett skydd mot djävulen. Plantan placeras därför ofta på fönsterbräden.

Basilika inom traditionell medicin
Basilika innehåller eteriska oljor som har medicinska effekter. Örten används mycket inom indisk ayurvedisk medicin för att den har antiseptiska egenskaper. Basilika-te kan användas för att behandla hosta och halsinfektioner. Bladen från örten kan användas mot vårtor eftersom de eteriska oljorna har antivirala egenskaper, enligt Herbal Supplement Resource.

 

Läs hela artikeln på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!