Balans mäter åldrande bättre

publicerad 24 november 2024
- av Sofie Persson

Forskning visar att förmågan att stå på ett ben är en bättre indikator på åldrande än både styrka och gång. Forskare rekommenderar därför att man tränar sin balans för att förebygga fallolyckor och andra risker kopplade till åldrande.

I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, testades gång, balans, greppstyrka och knästyrka hos 40 personer över 50 år. Hälften av deltagarna var yngre än 65, och den andra hälften var 65 år eller äldre. Studien utfördes vid Chang Gung University och Mayo Clinic i Rochester, New York

Greppstyrkan mättes med specialdesignad utrustning, och knästyrkan testades genom att deltagarna, sittande, sträckte ut sitt knä så långt som möjligt.

I gångtestet fick deltagarna gå fram och tillbaka på en åtta meter lång bana i egen takt. Balansen mättes med hjälp av kraftplattor, där deltagarna skulle stå i olika positioner; på båda fötterna med öppna ögon, på båda fötterna med stängda ögon, på det icke dominanta benet med öppna ögon samt på det dominanta benet med öppna ögon. Varje test pågick i 30 sekunder.

Balans försämrades mest

Resultaten visade att balansen försämrades mest som en tydlig effekt av åldrande.

Balans är ett viktigt mått eftersom det, förutom muskelstyrka, kräver insatser från synen, det vestibulära systemet och de somatosensoriska systemen, säger Dr Kenton Kaufman, huvudförfattare till studien och chef för Motion Analysis Laboratory vid Mayo Clinic till MedicalXpress, och fortsätter:

Förändringar i balansen är anmärkningsvärda. Om du har dålig balans löper du risk att falla, oavsett om du rör dig eller inte. Fallolyckor är en allvarlig hälsorisk med allvarliga konsekvenser.

Även greppstyrkan och knästyrkan minskade markant med åren, men inte lika mycket som balansen. Greppstyrkan minskade dock snabbare än knästyrkan, medan gångförmågan enligt forskarna inte förändrades nämnvärt med åldern.

Detta var inte ett förvånande resultat eftersom deltagarna gick i sin normala takt, inte sin maximala takt, säger Dr Kaufman.

Forskarna noterade inga större skillnader mellan könen, och både män och kvinnor påverkades lika mycket av åldern.

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador bland äldre, enligt forskarna, och de flesta fallolyckor beror på försämrad balans. Dr. Kaufman rekommenderar därför balansövningar som att stå på ett ben. Om man kan stå på ett ben i 30 sekunder anses det vara ett gott tecken.

Det är lätt att göra. Det kräver ingen specialutrustning och man kan göra det varje dag, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!