Hälsa

Antikroppar visar om du löper risk för att få hjärtinfarkt

Någonting så enkelt som ett blodprov kan förutse om du löper förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie.

I Sverige har 1,4 miljoner människor drabbats av någon form av hjärt- och kärlsjukdom, vilket också är den vanligaste dödsorsaken hos svenskarna, enligt Hjärt-Lungfonden.
Men enligt en ny studie från forskare vid Imperial College London och University College London kan det komma att bli enklare att förutse vem som riskerar att drabbas.

Enligt studien finns det ett samband mellan höga nivåer av antikroppen Immunglobulin G (IgG) och en förminskad risk för hjärtinfarkt.

Sammanlagt löpte personer med höga IgG-nivåer 58 procent lägre risk för att drabbas av en hjärtinfarkt.

Forskarna hoppas att studien ska användas av allmänvården och kunna minska antalet drabbade. Att mäta mängden IgG genom ett blodprov är “smidigt och relativt billigt för vårdcentraler”, enligt studien.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!