Ännu en testperson allvarligt skadad av coronavaccin

publicerad 25 september 2020
- av Markus Andersson
Ännu en person har blivit allvarligt skadad av Astra Zenecas vaccin.

Tidigare i september drabbades en av Astra Zenecas testpersoner av en förlamande ryggmärgsinflammation. Nu har ytterligare en testperson blivit allvarligt skadad av vaccinet – även denne med just transversell myelit, ett tillstånd som i värsta fall kan leda till permanent förlamning.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Astra Zeneca tillfälligt tvingades pausa sina vaccintester efter att en testperson drabbades av en mycket allvarlig skada till följd av vaccinet – och nu har det alltså hänt igen. Offren i bägge fall är kvinnor.

Redan innan det första fallet höjdes många kritiska röster som oroade sig för att att de vaccin som släpps för allmänheten riskerar att orsaka stor skada och svåra sjukdomar hos dem som tar vaccinen, röster som efter de båda uppdagade fallen blivit ännu fler och starkare.


Annonser:


Trots de allvarliga biverkningarna återupptog Astra Zeneca testerna efter mindre än en vecka i Storbritannien, Brasilien, Indien och Sydafrika. I USA har dock testerna ännu inte fått grönt ljus.

Astra Zeneca har testat sitt experimentella vaccin på över 18 000 människor runt om i världen och hävdar själva att det är ”osannolikt” att de allvarliga skadorna är relaterade till deras vaccin och att det finns för lite bevis som tyder på detta – därför vill man fortsätta med testerna som vanligt.

Om fler sjukdomsfall dyker upp kopplade till företagets vaccin menar Russia Today att det kan innebära att Astra Zeneca förlorar sitt uppdrag att producera och distribuera coronavaccin till många av världens länder – något som i så fall skulle innebära en miljardförlust för företaget.

Vaccinet som orsakat de allvarliga skadorna innehåller ett adenovirus från apor som delar en gen med coronaviruset. Metoden är otestad och experimentell och många är oroliga för att metoden är förenad med stora risker för mottagaren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.