Anders Tegnell räds inte coronaviruset

publicerad 20 oktober 2020
- av Markus Andersson

I en intervju med tidningen Chef berättar statsepidemiologen Anders Tegnell att han inte är rädd för att smittas av coronaviruset och att han heller inte har gjort något coronatest eftersom han helt enkelt inte sett något behov av detta.

Under intervjun med Tegnell berättar han att han inte känner någon rädsla för att smittas av coronaviruset eftersom han av egen erfarenhet vet att det finns sjukdomar som är betydligt värre och pekar på att han bland annat arbetade i Kongo under ebolautbrottet 1995.

– Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolapandemin -95. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan, säger han.


Annonser:


Han förklarar vidare att han sover bra på nätterna och att den smittspridning vi ser i Sverige idag är måttlig och på en hanterbar nivå. De flesta människor som smittas är dessutom sådana som är mellan 20 och 50 år gamla och som med all sannolikhet kommer att klara viruset bra.

Skvallertidningen Expressen passade genast på att hugga på Tegnells uttalande om att det är farligare att gå över ett övergångsställe i Stockholm än att dö av viruset. Man hänvisar till myndigheten Trafikanalys som rapporterar att 34 gående personer avled i trafiken under 2019 jämfört med knappt 6000 som påstås ha dött av coronaviruset i Sverige och insinuerar att Tegnell ljuger.

I ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten skriver man dock att syftet var att jämföra Tegnells personliga risktagande som cyklist i rusningstrafik och att Tegnells citat inte handlade om att jämföra några risker i övrigt.

Du ska förstå det som att Anders Tegnell utsätts/utsätter sig som person för större risker i trafiken (han cyklar i rusningstrafik) än risken att bli allvarligt sjuk på grund av covid-19. Uttalandet var inte menat att jämföra risker för allmänheten i stort, eller undervärdera risken för covid i vårt samhälle utan var en förklaring till varför han inte personligen är rädd för covid.”, skriver man.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.