Hälsa

Äldres sömnsvårigheter undersöks

Många människor får sömnproblem när de blir äldre. De får svårt för att somna och vaknar lätt och tidigt. Hos personer med Alzheimers sjukdom blir problemen ofta värre och kan leda till förvirrat kringvandrande på natten.     

I en studie av forskare vid Beth Israel Deaconess Medical Center och University of Toronto/Sunnybrook Health Sciences Center har man nu lyckats förklara varför sömnen störs av åldern. Det är en grupp nervceller som styr sömnen, vilka börjar försvinna med både ålder och sjukdom.
Nervcellernas funktion upptäcktes 1996. Nu har forskarna följt en grupp på nära 1 000 stycken 65-åringar som efter sin död donerat sina hjärnor till forskningen och kunnat bekräfta cellernas effekt på människor. Ju färre av dessa nervceller som finns i hjärnan, desto mer fragmenterad blir sömnen.

Förhoppningen är nu att upptäckten ska kunna leda till botemedel för sådana sömnsvårigheter, som kopplas till en mängd andra problem, inklusive högt blodtryck, kärlsjukdomar och risk att utveckla typ 2 diabetes.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • sömn