Äldres sömnsvårigheter undersöks

publicerad 29 oktober 2014

Många människor får sömnproblem när de blir äldre. De får svårt för att somna och vaknar lätt och tidigt. Hos personer med Alzheimers sjukdom blir problemen ofta värre och kan leda till förvirrat kringvandrande på natten.     

I en studie av forskare vid Beth Israel Deaconess Medical Center och University of Toronto/Sunnybrook Health Sciences Center har man nu lyckats förklara varför sömnen störs av åldern. Det är en grupp nervceller som styr sömnen, vilka börjar försvinna med både ålder och sjukdom.

Nervcellernas funktion upptäcktes 1996. Nu har forskarna följt en grupp på nära 1 000 stycken 65-åringar som efter sin död donerat sina hjärnor till forskningen och kunnat bekräfta cellernas effekt på människor. Ju färre av dessa nervceller som finns i hjärnan, desto mer fragmenterad blir sömnen.

Förhoppningen är nu att upptäckten ska kunna leda till botemedel för sådana sömnsvårigheter, som kopplas till en mängd andra problem, inklusive högt blodtryck, kärlsjukdomar och risk att utveckla typ 2 diabetes.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.