50 000 i karantän i Italien

Coronavirusets spridning

publicerad 24 februari 2020
- av Markus Andersson
Milano, huvudstad i Lombardiet.

Efter att minst 150 nya fall av coronasmitta upptäckts i norra Italien kommer de drabbade orterna att isoleras under de kommande veckorna. Mer än 50 000 människor påverkas av karantänen och skolor, restauranger och offentliga platser har stängts ner av myndigheterna.

Det handlar om delar av regionerna Lombardiet och Veneto och de boende i de isolerade områdena får inte lämna dem, inte heller får någon resa till dessa platser. Bryter man mot karantänen kan man dömas till fängelsestraff.

– Känslan av att vara instängd i ett område där man varken kommer ut eller in och man börjar oroa sig om man har tillräckligt med mat, det gör att alla de som borde hålla sig ifrån varandra istället står och köar tillsammans utanför matbutikerna. Man hamstrar oerhört. Det gör man inte bara i de städerna som är i karantän, säger Kristina Kappelin i SVT:s Morgonstudion.


Annonser:


Innan helgen hade Italien tre bekräftade smittade personer i landet, under helgen påträffades fler än 150 nya fall, och tre har redan avlidit. Även om det rör sig om äldre personer så sprider sig nu rädslan i Italien för att smittas och viruset har blivit den högsta frågan på dagordningen, rapporterar kanalen.

Till skillnad från många andra länder har italienska myndigheter aktivt letat upp människor som på grund av deras resmönster kan vara smittade. Det gör att Kristina Kappelin tror att det kan finnas många oidentifierade smittade i andra europeiska länder som inte haft samma rutiner.

Vem som fört in smittan i landet är oklart. Den första som insjuknade i sjukdomen hade träffat en annan person som nyligen besökt Kina, men Kinaresenären testades själv negativt. Därför utreder myndigheterna hur smittan kan gått till.

Utbrottet har också fått konsekvenser i relationerna med grannländerna. Under söndagen stoppades ett italienskt tåg vid gränsen till Österrike efter att två av resenärerna förmodats vara smittade, vilket senare inte visade sig stämma. Österrike har meddelat att man är beredd att stoppa all trafik mellan länderna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.