5 skäl att torka tvätten utomhus

publicerad 5 juli 2020
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av fördelarna under somrarna är att vi kan hänga tvätten ute i den friska luften. Tvätten känns ofta extra ren och fräsch om den fått torka utomhus, men det finns också flera praktiska skäl till att hänga din tvätt i trädgården.

Land.se listar fem skäl till att du ska torka din tvätt utomhus.

1. Du spar energi.

Om du skippar torktumlare och torkskåp spar du mycket energi. Hänger du din tvätt ute är det helt gratis energi du använder.

2. Kläderna håller längre.

Händer du tvätten istället för att tumla den så håller de längre. Tumlar du så slits många material ner snabbare och dessutom får vissa plagg en skönare yta om du hänger dem.

3. Det är mer hälsosamt.

När du hänger tvätt inomhus blir luftfuktigheten ofta väldigt hög. Enligt magasinet Feminina kan en hög med nytvättade kläder innehålla så mycket som två liter vatten och därmed höja luftfuktigheten i ett rum med 30 %.  Det här kan bli en nackdel för hälsan då bakterier, kvalster och mögel trivs i denna miljö. Dessutom kan mycket tvätt som hängs inomhus orsaka mer damm.

4. Tvätten blir inte lika skrynklig.

När du hänger tvätt sträcks tygets trådar ut, till skillnad från i tumlaren då tvätten knölas ihop. Så när du hänger tvätten ute tänk på att sträcka alla fållar, sömmar och fickor medan tvätten är fuktig. I många fall kan tvätten bli så slät att du inte ens behöver ta fram strykjärnet.

5. Missfärgningar bleks naturligt.

Textiler bleks naturligt i solen, vilket du kan dra nytta av. Vissa vita plagg får med åren en gulaktig ton från svett och damm. Genom att torka dem i solen kan de få chans att blekas naturligt i solskenet. För problemfläckar kan du blanda salt, citronsaft och lite vatten för att sedan blötlägga i en timme innan du sköljer av och hänger upp plagget i solen.

 

Visste du…

.. att för att tvätten ska bli torr utomhus behöver det inte vara särskilt varmt. Det räcker att luften är torr. Därför går det också bra att ”frystorka” tvätten på vintern, till och med när det är minusgrader.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!