35 000 britter kan dö i cancer efter coronapandemin

publicerad 7 juli 2020
- av Isac Boman
Tiotusentals fler britter än vanligt kan dö av cancer.

På grund av coronapandemin och den omfattande omfördelningen av vårdresurser för att hantera denna så varnar läkare nu för att 35 000 britter kan komma att dö av cancer – helt i onödan.

Forskare menar att det i det bästa scenariot handlar om 7000 extra cancerdödsfall i Storbritannien på grund av minskade resurser till cancervården, ändrade rutiner och längre väntetider. I det värsta tänkbara scenariot så handlar det om fler än 35 000 extra cancerdödsfall på ett år.

Orsaken är att kontroller, akuttider och behandlingar har skjutits upp eller ställts in på grund av coronavirusets spridning, enligt BBC.


Annonser:


– Anekdotiskt så har människor berättar för oss att det har varit problem, men jag tror det viktigaste var att faktiskt få ta del av rutindata från sjukhusen, berättar professor Mark Lawler som lett undersökningen. Han beskriver fynden som ”mycket oroande”.

Kartläggningen visar en minskning på 60 procent avseende patienter som besökte canceravdelningar eller blev skickade för att genomgå cancerrelaterade tester och prover. Det handlar inte heller bara om att vården omfördelat resurser utan också om att många patienter helt enkelt inte vågar ta sig till sjukhuset eftersom de är rädda att smittas av viruset.

En kvinna som var sjuk i tjocktarmscancer berättade dock i ett program på BBC att den brittiska sjukvården stoppade hennes livsnödvändiga cancerbehandling på grund av smittorisken, något som också ledde till kvinnans död.

– Jag är livrädd, jag vill inte dö, säger hon i programmet.

Den brittiska cancervården (NHS) har hela tiden hävdat att det var nödvändigt att ställa in behandlingar eftersom man annars hade riskerat att personal och patienter smittades av covid-19. En talesperson för NHS säger till kanalen att man har varit tvungna att balansera riskerna med eventuell smittspridning och att patienternas cancer blir värre, en förklaring som dock får kritik.

– Riktlinjerna för strålbehandling och covid-19 uppmanade människor att skjuta upp och undvika strålbehandling under vissa omständigheter. Det är en högriskstrategi och vi vet nu att det har varit säkert att ge strålbehandling under covid-19, förklarar professor Pat Rice för BBC Panorama.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.