Hälsa

35 000 britter kan dö i cancer efter coronapandemin

Tiotusentals fler britter än vanligt kan dö av cancer.

På grund av coronapandemin och den omfattande omfördelningen av vårdresurser för att hantera denna så varnar läkare nu för att 35 000 britter kan komma att dö av cancer – helt i onödan.

Forskare menar att det i det bästa scenariot handlar om 7000 extra cancerdödsfall i Storbritannien på grund av minskade resurser till cancervården, ändrade rutiner och längre väntetider. I det värsta tänkbara scenariot så handlar det om fler än 35 000 extra cancerdödsfall på ett år.
Orsaken är att kontroller, akuttider och behandlingar har skjutits upp eller ställts in på grund av coronavirusets spridning, enligt BBC.

– Anekdotiskt så har människor berättar för oss att det har varit problem, men jag tror det viktigaste var att faktiskt få ta del av rutindata från sjukhusen, berättar professor Mark Lawler som lett undersökningen. Han beskriver fynden som ”mycket oroande”.

Kartläggningen visar en minskning på 60 procent avseende patienter som besökte canceravdelningar eller blev skickade för att genomgå cancerrelaterade tester och prover. Det handlar inte heller bara om att vården omfördelat resurser utan också om att många patienter helt enkelt inte vågar ta sig till sjukhuset eftersom de är rädda att smittas av viruset.

En kvinna som var sjuk i tjocktarmscancer berättade dock i ett program på BBC att den brittiska sjukvården stoppade hennes livsnödvändiga cancerbehandling på grund av smittorisken, något som också ledde till kvinnans död.

– Jag är livrädd, jag vill inte dö, säger hon i programmet.

Den brittiska cancervården (NHS) har hela tiden hävdat att det var nödvändigt att ställa in behandlingar eftersom man annars hade riskerat att personal och patienter smittades av covid-19. En talesperson för NHS säger till kanalen att man har varit tvungna att balansera riskerna med eventuell smittspridning och att patienternas cancer blir värre, en förklaring som dock får kritik.

– Riktlinjerna för strålbehandling och covid-19 uppmanade människor att skjuta upp och undvika strålbehandling under vissa omständigheter. Det är en högriskstrategi och vi vet nu att det har varit säkert att ge strålbehandling under covid-19, förklarar professor Pat Rice för BBC Panorama.

 

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!