Swedbank-vd delges misstanke om brott

publicerad 27 april 2020
- av Per Nordin
Birgitte Bonnesen

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen kommer att delges misstanke om brott. Bakgrunden är misstänkt penningtvätt i Baltikum, men misstankarna mot Bonnesen handlar om grovt svindleri och röjande av insiderinformation.

Den tidigare Swedbank-vdn kommer att delges misstanke om brott under ett polisförhör nästa vecka, något som också bekräftas av hennes advokat.

Även om Ekobrottsmyndighetens förundersökning handlar om misstänkt penningtvätt i de baltiska länderna ska Bonnesen inte primärt vara misstänkt för det, utan för grovt svindleri och för att ha röjt insiderinformation.

– Även om vi har förståelse för att åklagaren med den här turbulensen vill granska det som har skett så är vi rätt övertygade om att åklagaren och Ekobrottsmyndigheten kommer att förstå efter förhöret, så småningom, att hon inte har gjort något fel, säger hennes advokat Per E Samuelson till DN.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Bonnesen sparkades av Swedbank för ett drygt år sedan och att Ekobrottsmyndigheten har misstänkt att både hon och Swedbanks ledning spritt vilseledande uppgifter till allmänhet och marknaden om vad Swedbank egentligen kände till om penningtvätten i Baltikum som ska ha ägt rum mellan 2007 och 2015.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.