Swedbanks förra vd kallad till polisförhör

publicerad 25 februari 2020
- av Isac Boman
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har kallats till polisförhör på Ekobrottsmyndigheten. Enligt källor till SvD kommer hon också att delges misstanke om brott.

– Ja, jag kan bekräfta att hon nu är kallad till polisförhör och att det ska äga rum i början av april, säger Bonnesens advokat Per E Samuelson till SvD.

I slutet på mars förra året sparkades Birgitte Bonnesen av Swedbank. Nu misstänker Ekobrottsmyndigheten att hon tillsammans med bankens ledning spred vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad Swedbank egentligen kände till om den misstänkta penningtvätten.


Annonser:


Mellan 2007 och 2015 ska banken ha använts för systematisk penningtvätt och mer än 40 miljarder kronor ha slussats mellan suspekta konton i Sverige och Baltikum. Det ska ha handlat om ett 50-tal kunder som använde banken på det här sättet och Swedbanks ledning ska ha känt till betydligt mer än vad de har erkänt.

Bonnesen har själv inte velat kommentera uppgifterna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.