Rekordökning av spansk statsskuld under coronapolitiken

Pandemiöverdrifterna

publicerad 14 september 2021
- av Isac Boman

Under den förda corona- och nedstängningspolitiken har Spaniens statsskuld ökat med 24,4 procentenheter jämfört med föregående år. Vid årsskiftet låg statsskulden på nästan 119,9 procent av BNP.

Spaniens statsskuld har under coronarestriktionerna ökat nästan dubbelt så mycket jämfört med det europeiska genomsnittet och det är också den högsta ökningen någonsin.

Enligt den spanska riksbanken Banco de España så är orsaken primärt att den spanska regeringen valde att öka de offentliga utgifterna under krisen med 11 procent samt att landets tillväxt sjönk med nästan lika mycket (10,8 procent) under 2020 – det största raset sedan inbördeskriget under 30-talet.

I genomsnitt ökade statsskulden under 2020 med 14,1 procent i eurozonen och landade på 98 procent av BNP. Noteras kan att även de brittiska och svenska statsskulderna har ökat under den förda coronapolitiken.

I Storbritannien har man beslutat att höja skatterna för att bekosta nedstängningspolitiken och i Sverige har Riksgälden meddelat att de införda restriktionerna lett till att svensk ekonomi fallit kraftigt och att en rad kostsamma stödåtgärder därför varit nödvändiga att införa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!