Rekordböter för åtta storbanker

EU-kommissionen beslutade under onsdagen att åtta olika banker ska betala en summa på 1,7 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder kronor, för att ha samarbetat med att manipulera interbankräntorna Libor och Euribor.

publicerad 4 december 2013

De nu bötfällda storbankerna är: Citigroup, Barclays, UBS, RP Martin, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase & Co, Société Générale och RP Martin, enligt ett uttalande från EU-kommissionen.

– Vad som är chockerande med Libor- och Euriborskandalen är inte bara att räntorna manipulerades, som överses av finansiella tillsynsmyndugheter världen över, utan att bankerna som är tänkta att konkurrera med varandra samarbetade, säger kommissionens vice ordförande för konkurrensfrågor, Joaquín Almunia.

Den största boten får Deutsche Bank, totalt 725 miljoner euro. Den så kallade Liborskandalen uppdagades ifjol när Barclays erkänt att man försökt manipulera Liborräntan för att sätta priset på finansiella produkter runt om i världen. Barclays har sedan tidigare tilldelats dryga böter för sin räntemanipulation och slipper undan i det här fallet.

I Liborskandalens kölvatten kommer EU-kommissionen att fortsätta utreda misstänkt iblandning av storbankerna Crédit Agricole, HSBC och mäklaren ICAP.

Tidigare i höstas blev holländska Rabobank tvungna att betala 774 miljoner euro för sin roll i liborskandalen. Bankens vd Piet Moerland annonserade i samband med det sin avgång.

 

 

Läs även:
Rekordstor förlikning för JP Morgan Chase
JP Morgan i blåsväder i Kina
Bank of America stäms av USA
Miljardböter för JP Morgan Chase
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.