Kemijätte spenderar mer på advokater än hälsotester

publicerad 22 april 2017

Det amerikanska kemikonglomeratet Dupont tvingades nyligen betala ut ett rekordstort skadestånd efter att man förgiftat tusentals amerikaner med högfluorerade ämnen. Samtidigt spenderar Dupont mer pengar på advokater än medicinska tester.

I januari i år ålades Dupont att betala ut 671 miljoner dollar, motsvarande sex miljarder kronor, i skadestånd på grund av att man förorenat dricksvattnet för över 100 000 boende i delstaterna Ohio och West Virginia. Från en teflonfabrik i Ohio ska Dupont sedan 1950-talet dumpat uppemot 46 000 ton giftiga kemikalier i Ohiofloden. Minst 2 000 boende i Ohio och West Virginia bekräftas ha kontamineras av kemikalien C8 (perfluoroktansulfonat), som är hormonstörande och cancerframkallande, skriver Columbus Dispatch.

Dupont ålades av en domstol att spendera sammanlagt 235 miljoner dollar på medicinska tester av invånarna som uppgav att deras dricksvatten förorenats. Men i april hade Dupont endast spenderat 860 000 dollar på testerna – samtidigt som man betalade 15 miljoner dollar till Michael K. Rozen, advokaten som översåg testerna.


Annonser:


Förgiftningsskandalen kan komma att sätta käppar i hjulen för Dupont, som hävdar att man följt alla regler och direktiv som satts upp, och deras planerade hopslagning med Dow Chemical, en affär som uppges vara värd 72 miljarder dollar, motsvarande 648 miljarder kronor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.