Ekonomi

Kemijätte spenderar mer på advokater än hälsotester

Det amerikanska kemikonglomeratet Dupont tvingades nyligen betala ut ett rekordstort skadestånd efter att man förgiftat tusentals amerikaner med högfluorerade ämnen. Samtidigt spenderar Dupont mer pengar på advokater än medicinska tester.

I januari i år ålades Dupont att betala ut 671 miljoner dollar, motsvarande sex miljarder kronor, i skadestånd på grund av att man förorenat dricksvattnet för över 100 000 boende i delstaterna Ohio och West Virginia. Från en teflonfabrik i Ohio ska Dupont sedan 1950-talet dumpat uppemot 46 000 ton giftiga kemikalier i Ohiofloden. Minst 2 000 boende i Ohio och West Virginia bekräftas ha kontamineras av kemikalien C8 (perfluoroktansulfonat), som är hormonstörande och cancerframkallande, skriver Columbus Dispatch.
Dupont ålades av en domstol att spendera sammanlagt 235 miljoner dollar på medicinska tester av invånarna som uppgav att deras dricksvatten förorenats. Men i april hade Dupont endast spenderat 860 000 dollar på testerna – samtidigt som man betalade 15 miljoner dollar till Michael K. Rozen, advokaten som översåg testerna.

Förgiftningsskandalen kan komma att sätta käppar i hjulen för Dupont, som hävdar att man följt alla regler och direktiv som satts upp, och deras planerade hopslagning med Dow Chemical, en affär som uppges vara värd 72 miljarder dollar, motsvarande 648 miljarder kronor.

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!