Coronaviruset kan stanna världsekonomin

Coronavirusets spridning

publicerad 26 februari 2020
- av Isac Boman
Om viruset fortsätter att sprida sig så kan hela världsekonomin krascha, varnar finansanalytiker nu.

Finansanalytikern Martin Guri menar att spridningen av coronaviruset är det största hotet mot världsekonomin sedan investmentbanken Lehman Brothers fall 2008.

Stockholmsbörsen rasade med fyra procent under måndagen, och raset fortsatte med ytterligare 1,7 procent på tisdagen. Bakgrunden är den stora ökningen av smittade och även döda i viruset i Italien och insikten om att coronaviruset på allvar verkar ha nått Europa.

– Från finansmarknadens synvinkel har det aldrig varit frågan om antalet dödsfall. Det handlar rent krasst om de negativa ekonomiska konsekvenserna av att man stänger fabriker, städer och länder och säger åt folk att stanna hemma, säger Martin Guri, chefsstrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux till SVT.


Annonser:


SAS har exempelvis drabbats mycket hårt ekonomiskt av inställda flygplan och fortsätter de inställda avgångarna och förseningarna så blir smällen ännu hårdare. Flera stora svenska företag har meddelat att de kan få problem att överhuvudtaget hålla igång sin produktion om de kinesiska fabrikerna och hamnarna inte öppnar upp igen, eftersom man är beroende av material från dessa.

Enligt Guri är coronaviruset den farligaste händelsen för världsekonomin sedan investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs år 2008. Han förklarar också att det är betydligt svårare den här gången att veta vad som faktiskt händer.

Redan i dagsläget finns det svenskar som inte får gå till sina arbetsplatser på grund av risk för att smitta kollegor. Ett sådant exempel är just den firma som Guri arbetar på.

– Vi har folk som jobbar i Milano. En medarbetare som kom därifrån nyligen får inte komma till kontoret utan jobbar hemifrån.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.