Debatt

”Ställ upp för den svenske bonden”

publicerad 15 november 2012

Ragnvald Nilsson om nationell självförsörjning: Det går nu i svenska butiker att  köpa brasilianskt kött för 98 kronor kilot. Trots att Sverige kan exportera ganska stora mängder svenskt kött på grund av att det håller betydligt bättre kvalité än övriga länders fortsätter svenskarna att köpa billigt importerat. Fortsätter vi på den inslagna vägen så har vi snart varken mjölk- eller köttbönder kvar i Sverige.

Norrmejerier har redan nu fettbrist och måste sluta tillverka smör under ganska lång tid framåt. Det är något dyrare med svenskt mat men du får en betydligt bättre produkt. Det är bevisat flera gånger om då importerat kött håller mer antibiotika och tillväxthormoner än vad det svenska gör. Dessutom är det stor skillnad på djurhållningen. Även om svenska djur kunde få det bättre också så har de ändå ett betydligt bättre liv än sina systrar och bröder i andra länder.

Det finns säkert flera anledningar till att det gå att köpa billigare kött  från andra sidan jordklotet än en kalv som sprungit omkring i närheten. Men frakterna måste vara alldeles för billiga. Det finns ingen annan förklaring. Även om lönerna är låga i Brasilien så borde det inte gå att frakta mat så långt i frys/ kylrum och ändå sälja det billigare än svenskt kött. Det hela känns mycket märkligt.


Annonser:


Media har också sin roll i det hela. Jag läste i DN en rubrik för någon vecka sedan”Stark krona ger billig mat (läs importerad).

Samma sak är det vid prisjämförelse av den berömda matkassen. Jag vet inte vem som står bakom prisjämförelsen men även där handlar det enbart om priset, varken om kvalité eller service i butiken. Att handla i en lagerlokal är billigt och ger poäng men inte någon personlig service och inte inte särskilt trevligt.

Det är inte lätt att idag vara bonde med regler och utländsk konkurrens där reglerna är helt annorlunda än hos oss. Så  mina vänner ställ upp för den svenske bonden medan vi har någon kvar.  Det gamla uttrycket ” man saknar inte kom förrän båset är tomt” passar allt för väl in här.

 

Ragnvald Nilsson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.