“GMO skadar vår mångfald”

publicerad 21 januari 2014
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

När nu LRF och Arla, tillsammans med den globala agroindustrin med Monsanto i spetsen och med stöd från jordbruksminister Eskil Erlandsson, tydligen vill ta bort alla hinder för import och odling av GMO-grödor i Sverige, måste alla vi som inte vill ha GMO i livsmedel eller i naturen sätta klackarna i backen.

Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter, men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, “Tyst vår utan” också en “Tyst sommar”.

I USA där GMO-grödor har odlats flera decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. Bidöden i dessa områden är närmast total. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

GMO-företrädarna är en begränsad grupp forskare och inflytelserika personer som lever i sin egen kuvös, men får stort utrymme i medierna. För i alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent av både bönder och konsumenter säger bestämt nej till GMO. Det gäller inte bara i vårt land.

Alla som är kritiska till GMO kan skriva under ett pågående upprop och namnsamling som kräver stopp för GMO i jordbruket och i livsmedel här.

 

Rune Lanestrand, fd. redaktör för tidningen Småbrukaren

Om skribenten

Rune Lanestrand, är en svensk politiker, organisatör i landsbygdsfrågor och debattör. Han startade tidskriften Småbrukaren 1987 och var redaktör där fram till december 2009. Vid sidan därav driver han småbruket Nyttorp, utanför Väne-Ryr i Västergötland.

smabrukaren_rune_lanestrand

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!