“Återkalla ansökan om Natomedlemskap”

Det nya kalla kriget

Återkalla ansökan om medlemskap i Nato och deklarera Sverige som kärnvapenfritt. Det skriver Fredsrörelsen på Orust i ett öppet brev till Sveriges regering och riksdag.

publicerad 31 mars 2023
Nato Stoltenberg Kristersson
Ulf Kristersson och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Från 1950-talet till 2020 hade Sverige hävdat nödvändigheten av kärnvapennedrustning, vilket bland annat renderade Alva Myrdal Nobels fredspris. Med efterföljarna Inga Thorsson och Maj Britt Theorin hölls trycket för kärnvapennedrustning uppe i decennier.

Med Natos nya strategi från 1999 att ingripa militärt överallt på jorden övergavs Natos ursprungliga princip att försvara en medlemsstat mot angrepp på sitt territorium. Dessutom tillkom Natos självtagna rätt att vara först med att använda kärnvapen i en konflikt.

Då Tysklands återförening krävde de gamla segrarmakternas medgivande gjorde Natostaternas ledare utfästelser till Sovjetunionen att inte föra fram sina militära installationer österut bortom Tysklands gräns. Löftena bröts systematiskt, och Östeuropas länder inbjöds att ingå i Nato. Sedan arton år står Natos missilbatterier nära Rysslands gräns i en fortgående provokation, som 2022 ledde till att Ryssland invaderade Ukraina, där också ett blodigt inbördeskrig riktat mot landets stora ryska minoritet pågått i åtta år.

Ryska påpekanden att den europeiska säkerhetsordningen stadgar att ingen stat får utöka sin egen säkerhet på en annan stats bekostnad avvisades blankt av Nato, som nu ytterligare beväpnar Ukraina för att förlänga kriget utan att självt ta någon risk.

Ukrainas folk betalar priset för Natos expansionsdrift.

I denna situation ansöker Sverige om medlemskap i Nato och vägrar skriva under det förbud mot kärnvapen Sverige förut tagit initiativ till. Myten om hot från Ryssland trummas in med hjälp av lydiga media.

Fredsrörelsen på Orust samlad till årsmöte kräver att Sveriges regering och riksdag återkallar sin ansökan om medlemskap i Nato och i stället deklarerar Sverige som kärnvapenfritt.

Vi kräver också att Sveriges regering och riksdag utvecklar förslag till eldupphör, förhandlingar och rättvis fred, iakttagande gjorda löften och gällande förpliktelser enligt ordalydelsen i den europeiska säkerhetsordningens fullständiga föreskrifter.

 

Stocken den 26 mars 2023

Ola Friholt, ordförande i Fredsrörelsen på Orust

 

Fredsrörelsen på Orust verkar för att förutsättningarna för fredlig utveckling ska bevaras och stärkas genom att bygga broar till andra länder samt skapa fred med naturen. Läs mer på deras hemsida här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!