Hastigt och olustigt fick Sigmundur Gunnlaugsson lämna posten som Islands statsminister under gårdagen. Knappt två dygn efter att det framkommit uppgifter i de läckta så kallade Panama-dokumenten att Sigmundur Gunnlaugsson tillsammans med sin hustru gömt pengar i ett brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Enligt ICIJ finns det omkring 14.000 namn i de läckta dokumenten till den tyska tidningen. Nu höjs allt fler kritiska röster mot sättet som de läckta Panamadokumenten har använts av media i väst.
Det här är en smutskastningskampanj som är organiserad av den amerikanska regeringen
Det sade John McAfee, skaparen av antivirusprogrammet McAfee, till den amerikanska tv-kanalen Infowars.
Helgens stora avslöjande som fällde den isländske statsministern, härrör från krypterade interna dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca som en anonym källa överlämnade till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, SZ, för över ett år sedan. Advokatbyrån Mossack Fonseca har huvudsäte i Panama och ägnar sig åt att sälja anonyma brevlådeföretag runt om i världen. Brevlådeföretagen i sin tur fungerar som skalbolag där ägarna kan tvätta svarta pengar vita eller gömma tillgångar.
Läckan visar hur stora banker, advokatbyråer och kapitalförvaltningsbolag samarbetar för att hantera tillgångar som ägs av celebriteter, politiker, idrottsmän och kriminella. Eftersom antalet läckta dokument var så många beslöt journalisterna på SZ att överlämna materialet till International Consortium of Investigate Journalism, förkortat ICIJ – för att tillsammans med över 400 grävande journalister i andra länder kunna bearbeta informationen i det hemliga materialet. Amerikanen John McAfee menar att det finns flera konstigheter med de läckta Panamadokumenten.
– ICIJ är del av The Center for Public Integrity som finansieras av George Soros, Ford Foundation, Carnegie, Rockefeller Family Fund och Kellogg Foundation, sa John McAfee till Infowars.
Organisationer redan kända för att rapportera till den amerikanska myndigheten Organized Corruption and Crime Reporting Project som får pengar från USAID – som i sin tur används av den amerikanska regeringen för att destabilisera länder så som Kuba och Ukraina.
– Allt det här är en fälla för att smutskasta den amerikanska regeringens fiender, sa John McAfee till Infowars.
Den isländska färgrevolutionen
När det blev känt på söndagen att Framstegspartiets ledare var inblandad i härvan kring Panamadokumenten dröjde det inte lång tid innan islänningarna mobiliserade sig och krävde Sigmundur Gunnlaugssons avgång som landets statsminister. Mycket tyder nu på att Panamadokumenten används för att störta makthavare som inte vill gå i USA:s ledband.
En tydlig referens till Sigmundur Gunnlaugssons plötsliga avgång är den så kallade Färgrevolutionen som utbröt mellan november 2004 och januari 2005 i Ukraina. Detta efter att Viktor Janukovytj utropats till president efter att han besegrade oppositionsledaren Viktor Jusjtjenko. USA och EU ogillade valresultatet och stödde Viktor Jusjtjenkos anhängare som protesterade högljutt på gatorna i städer i norra och västra delarna av Ukraina, men främst i huvudstaden Kiev.
Mitt under den pågående Färgrevolutionen rapporterade den brittiska tidningen The Guardian att revolten i Ukraina var en operation som finansierades av bland andra USA:s utrikesförvaltning, mäktiga amerikanska tankesmedjor i Washington och den ungersk-judiske finansmogulen George Soros. Liknande scener, men betydligt fredligare, utspelade sig på måndagskvällen i centrala Reykjavik framför alltinget, Islands parlament, när uppemot 10.000 arga islänningar samlades för att visa sitt missnöje mot den nu avgångne statsministern. Där stod folksamlingen i och sjöng, blåste i visslor och bankade på trummor. Några av demonstranterna viftade med bananer för att visa att Island är en bananrepublik.
– Han ljög. De här människorna, de säger att de har lärt sig en läxa från det som hände oss i 2008, men de fortsätter att gömma våra pengar, sa turismforskaren Anna Mjöll Guðmundsdóttir till The Guardian.
Hon fick medhåll från en annan demonstrant.
– Han har inte varit ärlig. Om folk hade känt till detta hade de kanske röstat annorlunda. Storleken på den här demonstrationen visar hur besvikna folk är, sa universitetsprofessorn Tinna Laufey Ásgeirsdóttir.
För att rädda situationen försökte Sigmundur Gunnlaugsson att förmå Islands president Olafur Ragnare Grimsson att upplösa alltinget och utlysa nyval – men presidenten lyssnade inte på statsministern. Efter ett internt möte i Framstegspartiet stod det klart att Sigmundur Gunnlaugsson inte hade tillräckligt stöd hos sina egna partikamrater för att fortsätta som statsminister. På tisdagen tvingades han därför kasta in handduken och avgå från posten som Islands statsminister.
Islänningen utmanade den globala bankeliten
Under många år stod Sigmundur Gunnlaugsson i den främsta frontlinjen för att bekämpa korrumperade banker som lånat ut pengar utan tillräckliga säkerheter. Allra först att falla var den amerikanska banken Lehman Brothers som gick i konkurs hösten 2008 och då påbörjades den globala finanskrisen. Island drabbades allra hårdast i väst när landets tre största banker gick omkull under loppet av en vecka hösten 2008. De isländska bankerna satt med ett skuldberg som var fem gånger större än landets BNP.
I början av 2000-talet inledde de isländska bankerna en aggressiv expansion utomlands ibland annat Nederländerna och Storbritannien. Till skillnad från hantering av bankkriser i andra länder lät Island bankägarna och utländska sparare ta smällen och därmed kunde man undvika att islänningarna fick betala notan genom skattesedeln. Någonting som orsakade stor vrede utomlands. Men den isländska modellen för att hantera en bankkris har visat sig vara framgångsrik. Efter att initialt tvingats be om IMF-lån kunde islänningarna betala tillbaka sina skulder till IMF i förtid. Förra året var landets BNP tillbaka på samma nivå som före den globala finanskrisen utbröt i 2008.
Enligt ICIJ kommer en fullständig lista på företag som figurerar i de läckta Panamadokumenten att publiceras i början av maj. Näst på tur, där de explosiva Panamadokumenten kan komma att destabilisera ett land, är Brasilien som röstar om riksrätt för den sittande presidenten Dilma Rousseff om några veckor.
NyD Analys