USA: Ökning av diabetes hos barn under coronakrisen

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 5 september 2022
- av Sofie Persson

Under coronakrisen har det skett en ökning med 77 procent i antal fall av typ 2-diabetes hos barn i USA. Om det beror på coronaviruset eller restriktionerna är oklart, men forskare menar att just minskad aktivitet och övervikt är en riskfaktor som ökat bland barn på grund av nedstängningspolitiken.

Typ 2-diabetes är en sjukdom som gör att kroppen inte kan tillverka tillräckligt med insulin eller att kroppens känslighet för insulin blivit nedsatt. Sjukdomen är kronisk och kan orsaka flera andra allvarliga sjukdomar och tillstånd. Tidigare drabbade sjukdomen endast vuxna, men idag är det all vanligare att barn drabbas. Forskare har de senaste åren även sett en ökning av typ 2-diabetes hos barn, vilket bland annat beror på den ökade övervikten hos barn idag.

Nu har man även sett en markant ökning av typ 2 diabetes hos barn under coronakrisen, visar en ny studie vid Johns Hopkins Children’s Center i USA. Forskare jämförde antalet nya fall av sjukdomen hos människor i åldrarna 8 till 21 år två år innan coronakrisen och sedan när den pågick.

Innan coronakrisen låg genomsnittet på 825 nya fall varje år. Under 2020 till 2021 ökade dock siffrorna till 1463 nya fall, en ökning på 77 procent.

Forskarna är dock osäkra på om det beror på coronaviruset i sig eller miljöomställningarna som barnen tvingades till under restriktionerna. Däremot påpekar Sheela Magge, medförfattare till studien, att just minskad fysisk aktivitet och övervikt är riskfaktorer för typ 2-diabetes.

Under covidnedstängningarna blev barnen borttagna från sina vanliga aktiviteter som exempelvis skola, sport och andra intressen, säger hon. De var inte bara mindre fysiskt aktiva, men också inspärrade i sina hem och tillbringade mer tid med att titta på tv, spela spel och hålla på med andra elektroniska apparater.

Författarna till studien uppmanar nu föräldrar att tala med sina barns läkare angående eventuell övervikt och att man bör börja fokusera på en hälsosammare livsstil för sina barn.

Nu är det dags att fokusera på fysisk aktivitet och en hälsosam kost för era barn, tillägger Magge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!