Diabetessjuka afrikaner kan kräva särskild behandling

publicerad 27 november 2019

Afrikaner kan kräva en annorlunda behandling menar överläkare efter att man identifierat en särskild så kallad Flatbush-diabetes bland svarta.

Diabetes är en sjukdom som normalt klassas in i två kategorier. Diabetes typ 1 beror på insulinbrist på grund av avsaknad av insulinproducerande celler, medan diabetes typ 2 beror på att kroppen är resistent mot insulin.

Men det finns även en tredje form av sjukdomen som kallas Flatbush-diabetes. Den stammar från det till 88 procent svarta distriktet East Flatbush i New York och drabbar framförallt medelålders och överviktiga män med afrikanskt ursprung.

Överläkare Åke Sjöholm, docent och överläkare vid Gävle sjukhus, säger att personer med Flatbush-sjukdomen lätt feldiagnostiseras som typ 1-fall.

– Läkarna på hälsocentralerna känner i allmänhet inte till att den här diabetestypen finns och har därför inte ställt rätt diagnos på patienterna, säger han.

Flatbush-diabetes behöver inte behandlas med insulinsprutor livet ut utan patienterna klarar sig med insulin i tablettform. Efter ett tag startar nämligen den egna insulinproduktionen.

– Den som fått fel diagnos riskerar att helt i onödan ta insulinsprutor livet ut. Förutom att det kan vara jobbigt och besvärligt för patienterna, ger insulinbehandlingen också biverkningar, säger Åke Sjöholm.

 

Källa: hd.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.