Hälsa

Diabetessjuka afrikaner kan kräva särskild behandling

Afrikaner kan kräva en annorlunda behandling menar överläkare efter att man identifierat en särskild så kallad Flatbush-diabetes bland svarta.

Diabetes är en sjukdom som normalt klassas in i två kategorier. Diabetes typ 1 beror på insulinbrist på grund av avsaknad av insulinproducerande celler, medan diabetes typ 2 beror på att kroppen är resistent mot insulin.
Men det finns även en tredje form av sjukdomen som kallas Flatbush-diabetes. Den stammar från det till 88 procent svarta distriktet East Flatbush i New York och drabbar framförallt medelålders och överviktiga män med afrikanskt ursprung.

Överläkare Åke Sjöholm, docent och överläkare vid Gävle sjukhus, säger att personer med Flatbush-sjukdomen lätt feldiagnostiseras som typ 1-fall.

– Läkarna på hälsocentralerna känner i allmänhet inte till att den här diabetestypen finns och har därför inte ställt rätt diagnos på patienterna, säger han.

Flatbush-diabetes behöver inte behandlas med insulinsprutor livet ut utan patienterna klarar sig med insulin i tablettform. Efter ett tag startar nämligen den egna insulinproduktionen.

– Den som fått fel diagnos riskerar att helt i onödan ta insulinsprutor livet ut. Förutom att det kan vara jobbigt och besvärligt för patienterna, ger insulinbehandlingen också biverkningar, säger Åke Sjöholm.

 

Källa: hd.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • diabetes