Tre månader efter larmrapporten om hjärtfel – nu stoppas Modernas covidvaccin till barn

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 6 oktober 2021
- av Isac Boman
Anders Tegnell tonar ner rapporten om hjärtkomplikationer som följd av Modernas covidvaccin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På grund av rapporter om allvarliga hjärtkomplikationer väljer Folkhälsomyndigheten nu att avbryta injektioner med Modernas mRNA-vaccin för personer födda 1991 eller senare. Samtidigt går man vidare med vaccineringen av unga – men med Pfizers mRNA-vaccin.

I ett pressmeddelande erkänner myndigheten att nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, ”i synnerhet efter den andra dosen”.

I ett pressmeddelande tonar myndigheten samtidigt ner riskerna för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) som det är fråga om.

Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symptom man behöver vara vaksam på, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

Rapporten myndigheten hänvisar till när man nu pausar användningen av Modernas vaccin publicerades av läkemedelsverket redan i juli.

Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer som fått sin första dos, man avvaktar nu tills vidare med att erbjuda dessa personer en andra dos.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!