Läkaren som upptäckte omikron: ”Regeringar försökte tysta mig”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 14 februari 2022
- av Isac Boman

Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee var den som först uppmärksammade världen på omikronvarianten av coronaviruset. Coetzee har nu gått ut med avslöjande vittnesmål om hur europeiska regeringar försökt tysta henne och pressat henne att ljuga och överdriva farorna med viruset.

The New Zeeland Herald skriver att läkaren kort efter att hon uppmärksammat virusvarianten kontaktats av företrädare för flera regeringar som försökt få henne att hålla tyst om att omikron ger milda sjukdomssymptom och istället porträttera viruset som lika allvarligt som de tidigare varianterna.

– Jag blev tillsagd att inte offentligt säga att det var en mild sjukdom. Jag har blivit ombedd att avstå från att göra sådana uttalanden och att säga att det är en allvarlig sjukdom. Jag tackade nej, förklarar hon.

Hon menar vidare att definitionen är glasklar och att omikron kan behandlas hemifrån utan något behov av sjukhusinläggningar eller extra syretillförsel – vilket inte hade varit fallet om det rört sig om en allvarlig virusvariant.

Coetzee konstaterar att hon inte har några intentioner att ljuga om eller överdriva virusets påstådda farlighet bara för att makthavarna vill detta.

– De kommer inte att tysta mig.

Hon berättar också att såväl forskare som politiker, som inte har någon som helst koppling till Sydafrika där virusvarianten först påträffades, snabbt kontaktade henne och hävdade att hon var fel ute när hon sa att omikron gav milda symptom och att hon borde backa från dessa uttalanden.

– De sa att jag inte hade någon aning om vad jag pratade om och fortsatte att attackera mig, berättar hon.

Coetzee, som också är ordförande i Sydafrikas läkarförbund, förtydligar flera gånger att politiska aktörer blivit mycket upprörda för att hon sagt att omikron tycks vara betydligt mindre farlig än exempelvis deltavarianten.

– Mina rapporter har fått dem ur balans. I en pandemi så måste du också titta på vad som händer på gräsrotsnivå. De allmänläkare som behandlar sjuka varje dag måste tillfrågas hur deras upplevelser ser ut, hur den kliniska bilden ser ut.

Det mesta tyder dock på att Coetzee gjorde rätt som stod på sig och inte vek sig för den politiska pressen. Allt fler experter anser att omikron är en tämligen mild virusvariant och numera medger exempelvis även svenska Folkhälsomyndigheten att ”mycket talar för att omikron-varianten av SARS-CoV-2 ger en mildare sjukdom än tidigare varianter.”

På sociala medier rasar många nu över att politiker och andra forskare försökt lägga munkavle på Coetzee och pressa henne att utmåla omikron som någonting farligare än vad som verkligen är fallet.

Den brittiske politiske kommentatorn Darren Grimes konstaterar bland annat att ”en stor del av våra medier och vetenskapliga rådgivare” är skyldiga Angelique Coetzee ”en stor ursäkt.”

Craig Kelly, partiledare för United Australia Party går ännu längre och frågar sig varför internationella organ försökt överdriva farorna med viruset och om syftet är att kontrollera befolkningen eller göra så att läkemedelsjättarna tjänar ännu mer pengar.

Många andra frågar sig också varför politiker och regeringar försökt kontrollera och styra läkarens uttalanden och huruvida man försökt sätta liknande press även på andra läkare och forskare som på olika sätt fört fram ståndpunkter kring viruset som strider mot det officiella narrativet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!