Finländska forskningsinstitutet: Dödsfall i covid kraftigt överdrivna

Pandemiöverdrifterna

publicerad 7 november 2022
- av Sofie Persson
Medelåldern för avlidna efter ett positivt covid-test är nu 85 år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Covid-19 har inte varit den faktiska dödsorsaken i så många som 40 procent av dödsfallen men ändå tillskrivits detta i Finland. Samtidigt ökar också medelåldern för avlidna som testats positivt för covid – från 84 till 85 år.

Du kan räkna på ena handens fingrar antalet patienter under 60 som har dött enbart av covid sedan mars förra året, säger Sirkka Goebeler vid Finlands institut för hälsa och välfärd (THL).

Goebelers enhet vid THL har bland annat som uppgift att granska alla dödsfall där läkaren angivit covid-19 som primär eller bidragande orsak. Under oktober landade siffran på 6407 avlidna som testats positivt med covid-19 i Finland, men i endast omkring 4000 av dessa ska viruset ha varit en primär orsak till dödsfallen. I omkring 1600 av fallen har det varit en bidragande faktor.

I ungefär 900 av dödsfallen som ingår i statistiken innehåller de faktiska dödsintygen ingen indikation på infektionen överhuvudtaget. Covid-19 har i realiteten inte varit den faktiska dödsorsaken i upp till 40 procent av dödsfallen som tillskrivs sjukdomen, menar Goebeler i en kommentar till skattefinansierade Yle.

I statistiken tar man med alla som avlidit och haft ett positivt covidtest under en 30-dagarsperiod, något Goebeler menar var mer användbart i början av coronakrisen – men konstaterar att det även då fanns fall med falska positiva test.

Goebeler kan också slå fast att dödsfallen skett högt upp i åldrarna. Medelåldern för avlidna efter ett positivt covid-19 test har sedan i våras dessutom stigit, från 84 till 85 år.

De flesta dödsfall inträffar nu i slutet av den naturliga livscykeln, menar Goebeler. Du kan räkna på ena handens fingrar antalet patienter under 60 som har dött enbart av covid sedan mars förra året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!