Utrikes

Zimbabwe ställer ultimatum till invandrare

Zimbabwiska myndigheter tar i med hårdhandskarna mot utländska butiksägare. Nu vill man få bort affärerna från landet. Senast till årsskiftet ska invandrarna ha stängt ner sina verksamheter, annars kommer de att gripas av polisen och slängas i fängelse.

Zimbabwes president Robert Mugabe.

En tjänsteman säger att bara zimbabwier har rätt att driva affärer i landet och utländska verksamheter är under luppen, rapporterar statlig media i Zimbabwe.

De utländska butiksägarna – mestadels från Nigeria och Kina – har kritiserats för att utnyttja inhemska butiksägare och konkurrera ut dem genom att sälja billiga importvaror.
President Robert Mugabes parti ZANU-PF är nu i färd med att hitta infödda zimbabwier som ska ta över ägandet för de affärer som blir tomma när invandrarna försvinner. Varje infödd zimbabwier kommer att få ett särskilt certifikat som bekräftar att de kan driva affärerna vilket försvårar för utländska butiksägare.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!