Zimbabwe ställer ultimatum till invandrare

Zimbabwiska myndigheter tar i med hårdhandskarna mot utländska butiksägare. Nu vill man få bort affärerna från landet. Senast till årsskiftet ska invandrarna ha stängt ner sina verksamheter, annars kommer de att gripas av polisen och slängas i fängelse.

publicerad 24 november 2013
Zimbabwes president Robert Mugabe.

En tjänsteman säger att bara zimbabwier har rätt att driva affärer i landet och utländska verksamheter är under luppen, rapporterar statlig media i Zimbabwe.

De utländska butiksägarna – mestadels från Nigeria och Kina – har kritiserats för att utnyttja inhemska butiksägare och konkurrera ut dem genom att sälja billiga importvaror.

President Robert Mugabes parti ZANU-PF är nu i färd med att hitta infödda zimbabwier som ska ta över ägandet för de affärer som blir tomma när invandrarna försvinner. Varje infödd zimbabwier kommer att få ett särskilt certifikat som bekräftar att de kan driva affärerna vilket försvårar för utländska butiksägare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.