MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Ytterligare fem italienska läkare har avlidit av viruset

Coronavirusets spridning

publicerad 22 mars 2020
- av Isac Boman
Coronapandemin skördar allt fler liv i Italien.

I veckan avled ytterligare fem italienska läkare av coronaviruset efter att ha behandlat smittade patienter. Det innebär att minst 13 sjukvårdsanställda avlidit sedan pandemin började och över 2600 har smittats.

Italiensk sjukvårdspersonal med coronaviruset utgör drygt åtta procent av landets totala smittade och det ständigt stigande antalet börjar bli ett enormt problem för en sjukvård som redan befinner sig i kaos och tvingas prioritera vilka patienter som ska behandlas och vilka som ska lämnas att dö.

Daily Mail rapporterar också att det hörs en allt mer växande kritik mot säkerheten för sjukvårdsanställda i landet och den bevisat stora smittorisken för den personal som kommer i frekvent kontakt med smittade patienter.

De fem senaste avlidna läkarna var alla över 60 år gamla, två av dem var över 70 och hade avbrutit sin pension för att jobba extra och avlasta övrig sjukvårdspersonal, ett beslut som visade sig vara ödesdigert.

Rapporter kommer även om att den utrustning som de italienska sjukhusen har fortfarande är undermålig och att alldeles för lite har gjorts för att förbättra säkerheten för de anställda inom vården. På bara åtta dagar ska 1500 sjukvårdsanställda ha smittats av viruset.

Trots att italienarna beordrats att stanna inomhus och stängt ner hela samhällen så rapporteras allt fler fall in och även krematorierna tvingas gå på full kapacitet för att hinna bränna alla kroppar. Att många känner hopplöshet är kanske inte så konstigt men Silvio Brusaferro, chefen för Italiens hälsomyndighet uppmanar ändå italienarna att inte ge upp och hävdar att det kommer vända.

– Det viktigaste just nu är att inte ge upp, det kommer att ta några dagar till innan vi ser vinsterna av de karantänåtgärder som tagits.

Det hårda regelverk som Italien satt upp och som i praktiken ses som att hela landet är satt i karantän förväntas att förlängas ytterligare en månad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend