WHO byter namn på apkoppor – anses “stigmatiserande”

publicerad 24 november 2022
- av Markus Andersson
Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationen WHO planerar att byta namn på sjukdomen apkoppor till ”MPOX”. Det gamla namnet påstås vara diskriminerande för den som insjuknat och man hoppas att namnbytet ska leda till att fler vaccinerar sig.

Det nya namnet är egentligen en förkortning av ”monkey pox” och det är ännu oklart vad sjukdomen ska kallas för i Sverige framöver.

Under flera månaders tid har röster höjts för att sjukdomen som namngavs 1958, och som mest frekvent förekommer i västra och centrala Afrika, måste få ett nytt namn som inte ”väcker anstöt” eller ”stigmatiserar” den som insjuknat.

WHO:s beslut kommer bland annat efter att den amerikanske presidenten Joe Bidens administration i flera månader hävdat att sjukdomens nuvarande namn”fördjupar stigmat” – särskilt hos svarta personer, och att ett namnbyte är nödvändigt för att få fler att vaccinera sig.

Även hbtq-grupper och vissa hälsoprofiler har krävt att sjukdomen får ett nytt namn eftersom namnet ”apkoppor” är ”otydligt”, ”diskriminerande” och förstärker ”rasistiska stereotyper om Afrika samt är skadligt för den globala responsen”.

I Sverige har 212 fall av apkoppor bekräftats under 2022 och som Nya Dagbladet tidigare rapporterat är en överväldigande majoritet av de som insjuknat homosexuellt aktiva män. Den svenske Soros-chefen Sebastian Köhn har bland annat berättat om hur han smittades i samband med en Pride-festival i New York, då han enligt egen uppgift ”hade sex med flera män” på kort tid.

Från mainstreammedia, som exempelvis vänsterpopulistiska Aftonbladet, har samtidigt förts fram att det är en slump att nästan alla smittade är just män som haft homosexuella samlag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!