Utegångsförbud på nyårsafton blir verklighet i Frankrike

Coronarepressionen

publicerad 15 december 2020
- av Per Nordin
Det blir inget nyårsfirande i Paris i år.

Från och med imorgon råder utegångsförbud efter klockan 20 på kvällen för fransmännen – ett förbud som även gäller under nyårsafton. Över 100 000 poliser ska mobiliseras för att se till att den hårda coronarepressionen upprätthålls.

Landets premiärminister Jean Castex försvarar repressionen med att smittspridningen måste bromsas och menar därför att det ”är av yttersta vikt” att utegångsförbudet respekteras av landets medborgare.

Det kommer dock vara tillåtet att resa för att fira jul med sin familj, men i övrigt råder utegångsförbud kvällstid. Museum, teatrar, biografer och liknande inrättningar kommer att vara stängda under tre extra veckor.


Annonser:


De enda som får vara ute kvällstid är de som har särskilda skäl, exempelvis för att de tar sig från arbetet eller för att de måste uppsöka sjukvård. Den som bryter mot utegångsförbudet kan räkna med böter på 1400 kronor.

Tidigare var det tänkt att offentliga institutioner och kulturinrättningar som teatrar och museum skulle öppna upp igen under tisdagen efter att de stängts ner den 30 oktober – men nu står det alltså klart att de håller stängt i minst tre veckor till, rapporterar TT.

Den franska regimen hävdar att nedstängningen och begränsningen av fransmännens friheter har haft en mycket positiv effekt och påstår att antalet coronafall sjunkit med från omkring 50 000 till cirka 10 000 om dagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.