USA:s senat har enats om en tvåårig budget

publicerad 7 februari 2018
Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten

Under onsdagen kom den amerikanska senaten överens om en budget för de närmsta två åren. Detta innebär att budgetkaoset nu är över.

I morgon den 7 februari går deadlinen ut för budgeten. Om inte kongressen kommit överens om en ny budget innan dess kommer delar av de amerikanska statsapparaten att stängas av och hundratusentals kan inte gå till jobbet.

Men på onsdagen meddelade Kentuckysenatorn Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, att man kommit överens med Demokraterna om en tvåårig budget.

– Jag hoppas att vi kan bygga på detta opartiska momentum och göra 2018 till ett år med betydande framgång för kongressen, för våra beståndsdelar och för det land som vi alla älskar, sade McConnell, enligt New York Times.

Kärnfrågan i budgetkaoset har varit Daca, ett program som ger skydd åt 800 000 illegala invandrare i USA. President Trump och stora delar av Republikanerna har inte velat att programmet ska få fortsätta vilket mött stort motstånd hos Demokraterna.

Den nya budgetöverenskommelsen kommer bland annat innebära att det amerikanska försvaret får ytterligare 80 miljarder dollar, motsvarande 640 miljarder kronor, bara i år. Statusen för de illegala invandrare som för tillfället skyddas under Daca är dock oklar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.