Utrikes

USA:s senat har enats om en tvåårig budget

Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten

Under onsdagen kom den amerikanska senaten överens om en budget för de närmsta två åren. Detta innebär att budgetkaoset nu är över.

I morgon den 7 februari går deadlinen ut för budgeten. Om inte kongressen kommit överens om en ny budget innan dess kommer delar av de amerikanska statsapparaten att stängas av och hundratusentals kan inte gå till jobbet.

Men på onsdagen meddelade Kentuckysenatorn Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, att man kommit överens med Demokraterna om en tvåårig budget.

– Jag hoppas att vi kan bygga på detta opartiska momentum och göra 2018 till ett år med betydande framgång för kongressen, för våra beståndsdelar och för det land som vi alla älskar, sade McConnell, enligt New York Times.

Kärnfrågan i budgetkaoset har varit Daca, ett program som ger skydd åt 800 000 illegala invandrare i USA. President Trump och stora delar av Republikanerna har inte velat att programmet ska få fortsätta vilket mött stort motstånd hos Demokraterna.

Den nya budgetöverenskommelsen kommer bland annat innebära att det amerikanska försvaret får ytterligare 80 miljarder dollar, motsvarande 640 miljarder kronor, bara i år. Statusen för de illegala invandrare som för tillfället skyddas under Daca är dock oklar.

Liknande artiklar

Iran utmärker sig inte som terrorstat – men som of... Den ofta återkommande beskyllningen från främst USA, att Iran skulle vara vår tids främsta terrorstat, saknar grund. En ...
Sverige skriver på avtal om fördjupat försvarssama... Sverige, Finland och USA har gemensamt skrivit på en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete mellan länderna. ...
Officiellt: USA lämnar Iranavtalet USA:s president Donald Trump har meddelat att USA kommer att dra sig ur avtalet om Irans kärnprogram. Trump offentlig...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • USA