Utrikes

USA:s senat har enats om en tvåårig budget

Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten

Under onsdagen kom den amerikanska senaten överens om en budget för de närmsta två åren. Detta innebär att budgetkaoset nu är över.

I morgon den 7 februari går deadlinen ut för budgeten. Om inte kongressen kommit överens om en ny budget innan dess kommer delar av de amerikanska statsapparaten att stängas av och hundratusentals kan inte gå till jobbet.

Men på onsdagen meddelade Kentuckysenatorn Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, att man kommit överens med Demokraterna om en tvåårig budget.

– Jag hoppas att vi kan bygga på detta opartiska momentum och göra 2018 till ett år med betydande framgång för kongressen, för våra beståndsdelar och för det land som vi alla älskar, sade McConnell, enligt New York Times.

Kärnfrågan i budgetkaoset har varit Daca, ett program som ger skydd åt 800 000 illegala invandrare i USA. President Trump och stora delar av Republikanerna har inte velat att programmet ska få fortsätta vilket mött stort motstånd hos Demokraterna.

Den nya budgetöverenskommelsen kommer bland annat innebära att det amerikanska försvaret får ytterligare 80 miljarder dollar, motsvarande 640 miljarder kronor, bara i år. Statusen för de illegala invandrare som för tillfället skyddas under Daca är dock oklar.

Liknande artiklar

5. Vem var kuppens drivande kraft? Det finns många spekulationer om, vem som i första hand drev fram försöken att (a) hindra Trump att vinna presidentvalet...
Domare tvingar Vita huset att ge CNN-reporter pres... Vita huset förlorar rättstvisten mot CNN och tvingas ge tillbaka CNN-reportern Jim Acostas pressackreditering. Under ...
Uppgifter: Trump planerar att sparka flera ministr... USA:s president Donald Trump planerar att göra sig av med flera nyckelpersoner och ministrar inom kort, enligt uppgifter...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • USA