Budgetkaoset över i USA – tills vidare

publicerad 22 januari 2018
Kapitolium i Washington DC, där den amerikanska kongressen har sitt säte.

Den amerikanska senaten har enats om att rösta fram en tillfällig budget. Detta innebär att delar av den amerikanska statsapparaten inte längre är nedstängda.

Demokraterna och Republikanerna kom överens om en budget på måndagen, tre dagar efter att delar av statsapparaten tvingades stängas ner. Denna budget är en tillfällig lösning och gäller till och med den 8 februari. Förhandlingarna mellan partierna kommer att fortgå.

Knäckfrågan har varit det omtvistade invandringsprogrammet Daca, som ger 800 000 illegala invandrare uppehållstillstånd i USA. Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer har tidigare sagt att man inte tänker låta president Donald Trump och Republikanerna skrota Daca.

Den senaste gången som statsapparaten i USA stängdes ner var hösten 2013. Då handlade det främst om sjukvårdsreformen Obamacare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.