Trump väntas skrota omstritt program för illegala invandrare

publicerad 4 september 2017
Demonstration till stöd för Daca utanför Vita huset tidigare i år

President Donald Trump väntas avbryta Daca, det program som ses som en väg till medborgarskap för 800 000 illegala invandrare i USA. Beslutet har hyllats av hans anhängare och kritiserats av hans motståndare.

2012 skrev USA:s dåvarande president Barack Obama in Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) i lagen. Daca gör att minderåriga illegala invandrare får möjlighet att få arbetstillstånd i USA. Cirka 800 000 personer i USA omfattas av programmet, som av vissa ses som en väg till medborgarskap för illegala invandrare.

Nu ska president Donald Trump skrota programmet, uppger källor till Politico. Trump och hans administration ska enligt källorna vänta i ett halvår för att låta kongressen förbereda sig för att rösta bort programmet.

Att skrota Daca var ett av Trumps vallöften under presidentvalskampanjen, och bland hans anhängare tas nyheten emot positivt.

Trumps politiska motståndare anser dock att beslutet att skrota Daca är ”omänskligt”. Vermontsenatorn Bernie Sanders skriver på Twitter att Trumps beslut skulle vara ”ett av de vidrigaste och grymmaste beslut som en president fattat i modern tid”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.