Utrikes

Trump väntas skrota omstritt program för illegala invandrare

Demonstration till stöd för Daca utanför Vita huset tidigare i år

President Donald Trump väntas avbryta Daca, det program som ses som en väg till medborgarskap för 800 000 illegala invandrare i USA. Beslutet har hyllats av hans anhängare och kritiserats av hans motståndare.

2012 skrev USA:s dåvarande president Barack Obama in Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) i lagen. Daca gör att minderåriga illegala invandrare får möjlighet att få arbetstillstånd i USA. Cirka 800 000 personer i USA omfattas av programmet, som av vissa ses som en väg till medborgarskap för illegala invandrare.
Nu ska president Donald Trump skrota programmet, uppger källor till Politico. Trump och hans administration ska enligt källorna vänta i ett halvår för att låta kongressen förbereda sig för att rösta bort programmet.

Att skrota Daca var ett av Trumps vallöften under presidentvalskampanjen, och bland hans anhängare tas nyheten emot positivt.

Trumps politiska motståndare anser dock att beslutet att skrota Daca är “omänskligt”. Vermontsenatorn Bernie Sanders skriver på Twitter att Trumps beslut skulle vara “ett av de vidrigaste och grymmaste beslut som en president fattat i modern tid”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!