USA vill köpa Grönland

publicerad 19 augusti 2019
- av Isac Boman
Ilulissat på västra Grönland.

Efter spekulationer i dagarna bekräftar Donald Trump att man från den amerikanska regeringens sida är intresserade av att köpa Grönland.
Det kom ut på något sätt, det är bara något vi talade om, säger den amerikanska presidenten som ska besöka Danmark om två veckor.

Egentligen är det en stor fastighetsaffär. Mycket kan göras, det (Grönland) skadar Danmark eftersom de förlorar nästan 700 miljoner dollar per år och strategiskt är det intressant, kommenterar Trump uppgifterna.

Donald Trump kommer att besöka Danmark om två veckor och kommer då vid sidan av statsminister Mette Frederiksen även att träffa förmännen för det grönländska självstyret Kim Kielsen samt även Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen – samtliga tre socialdemokratiska politiker.

Vi ska prata med dem lite om det, men det är inte nummer ett på prioritetslistan, säger Trump om det kommande mötet.

Frederiksen har under helgen besökt Grönland för att förbereda mötet med USA och fick då frågor även av dansk media om uppgifterna.

Det er en absurd diskussion, och Kim Kielsen har självklart gjort det tydligt att Grönland inte är till salu. Därtill finns det väldigt mycket annat vi gärna vill tala med den amerikanske presidenten om, säger hon till DR om saken och tillägger samtidigt att man kommer att tala om Arktis som en punkt.

Arktis blir allt viktigare för världssamfundet. Vi önskar ett stärkt samarbete med USA och allt som hör samman med det hoppas vi självklart ta upp vid besöket, fortsätter Frederiksen.

Grönland har cirka 55 000 invånare på sin drygt 2 miljoner kvadratkilometer stora yta. 2009 stärkte Danmark dess autonoma status, som möjliggör för den grönländska regeringen att successivt överta ansvar vid sidan av försvars-, penning- och utrikespolitik.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.