USA sköt ner turkisk drönare

publicerad 5 oktober 2023
- av Isac Boman
Amerikanskt stridsflyg av typen F-16.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under torsdagen sköt ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-16 ner en turkisk drönare i Syrien. Den turkiska drönaren sköts ner medvetet eftersom den ansågs operera för nära amerikanska styrkor.

Det är mycket sällan ett Natoland aktivt attackerar ett annat – men under torsdagen hände just detta.

Det amerikanska flygplanet sköt ner drönaren eftersom denna ansågs vara ett hot mot amerikanska trupper i den nordöstra delen av landet. Enligt en amerikansk tjänsteman var man fullt medvetna om att drönaren tillhörde allierade Turkiet innan man gick till attack.

Turkisk militär har också bekräftat att ett obemannat flygplan skjutits ner i området, men har inte bekräftat att det var deras eget.

Turkiet i bombkampanj

Enligt källor ska USA:s militär först ha försökt skicka ut varningar om att drönaren befann sig för nära amerikanska trupper för att få den att vända om – men när detta inte fungerade så valde man istället att förstöra den.

Turkiet har under de senaste dagarna intensifierat sina bombkampanjer mot kurdiska styrkor i Irak och Syrien – och anklagar dessa för ett självmordsattentat i Ankara förra helgen. Bombningarna betraktas som en direkt ”hämnd” för självmordsattentatet och den utslagna drönaren ska ha använts i denna offensiv.

USA har i dagsläget cirka 900 soldater i Syrien och är officiellt på plats för att tillsammans med en internationell koalition genomföra så kallade “antiterroristoperationer” mot Islamiska staten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!