USA överväger marktrupper i Irak

publicerad 17 september 2014
Amerikanska soldater i Rumaylah, södra Irak, under invasionen 2003

USA:s försvarschef Martin Dempsey flaggar nu för att landet borde skicka in trupper i Irak om framgångarna med bombningarna mot terrorgruppen IS skulle utebliva, rapporterar internationella medier.

Martin Dempsey är försvarschef och den främsta militära rådgivaren till president Barack Obama. Hans förslag om att eventuellt invadera Irak skiljer sig från Obamas tidigare uttalanden då presidenten gång på gång hävdat att det är uteslutet att USA skulle genomföra en markinvasion av Irak för stävja IS framgångar i landet. Dock sade Obama att USA skulle ”krossa” IS i ett tv-sänt tal förra veckan.

– Min uppfattning är att det här (Obamas strategi) är den den mest lämpade väg vi bör ta. Men om det skulle misslyckas och det finns en hotbild mot USA skulle jag naturligtvis gå till presidenten och rekommendera honom att använda sig av av amerikanska markstyrkor, sade Dempsey inför en utfrågning av Senaten, enligt New York Times.

Enligt Martin Dempsey skulle ett sådant markangrepp bestå av amerikanska soldater på marken i Irak som dirigerar de amerikanska flyganfallen.

Anledningen till Barack Obamas försiktighet i frågan om marktrupper är krigströttheten hos det amerikanska folket efter ett blodigt Irakkrig som krävde nästan 4 500 amerikanska soldaters liv och hundratusentals irakiers liv.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.