Förvirrad George Bush blandade ihop Ukraina och Irak

publicerad 19 maj 2022
- av Redaktionen
George W. Bush
Bushadministrationen beodrade invasionen av Irak.

Den tidigare republikanske presidenten George W. Bush skulle under ett offentligt framträdande fördöma kriget i Ukraina – istället konstaterade han att det var ”beslutet av en man att inleda en helt omotiverad och brutal invasion av Irak” – en invasion som han själv beordrade.

– Resultatet är en frånvaro av kontroller och balanser i Ryssland, och beslutet av en enda man att inleda en helt omotiverad och brutal invasion av Irak, sa presidenten under ett tal i Dallas innan han rättade sig och förklarade att han sagt fel och åsyftade Ukraina.

Att den 75-årige Bush blandade ihop Ukraina och Irak i sitt fördömande har väckt stor munterhet på sociala medier och bland Bushs politiska motståndare – detta eftersom det var just Bush som beordrade att Irak skulle invaderas – efter att man först hittat på uppgifter om att landet skulle ha massförstörelsevapen.

USA:s invasion tros ha kostat över en miljon irakier livet och ledde dessutom till att hela regionen destabiliserades med framväxande islamistiska rörelser och en omfattande flyktingvåg och massinvandring till Europa.

Varför Bush, som av allt att döma läste innantill från ett förskrivet papper, ändå blandade ihop Irak med Ukraina framgår inte. Oklart är också om den åldrande ex-presidenten idag själv har några moraliska betänkligheter och faktiskt ångrar den mycket blodiga invasionen av Irak.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.