CIA-källorna: “Bush ljög för att sälja in invasionen av Irak”

Irakkriget

publicerad 23 mars 2023
- av Isac Boman
Tv. George W. Bush. Th. Amerikanska soldater i inledningen av invasionen av Irak.

Vad som uppges vara två tidigare medarbetare vid CIA berättar för Business Insider att den tidigare amerikanske presidenten George W. Bush och dennes administration medvetet försökte förvränga underrättelserapporter.

Avsikten skall ha varit att kunna hävda att det fanns en koppling mellan Iraks ledare Saddam Hussein och terrororganisationen al-Qaeda – i syfte att sälja in den blodiga invasionen av landet.

En av flera påhittade kopplingar mellan Irak och terrororganisationen är ett möte som aldrig inträffat mellan den irakiska underrättelsetjänsten i Prag i slutet av 2001 och Mohammed Atta, den egyptiske man som enligt den amerikanska regeringen ska ha flugit in ett flygplan i det andra tvillingtornet i World Trade Center. Den dåvarande vice presidenten Dick Cheney höll en presskonferens och menade att mötet var ”ganska väl bekräftat” – trots att det inte fanns några bevis överhuvudtaget för att detta möte någonsin skulle ha ägt rum.

Det av allt att döma påhittade mötet blev en bärande del i Bush-administrationens propagandakampanj för att få igenom en amerikansk invasion av Irak – som sedermera kom att kosta minst 300 000 liv, skriver tidningen.

– Ingen i Washington går ut och kallar Bush en lögnare. Alla är för artiga. De använder andra termer för att beskriva vad han gjorde, men han ljög och jag vill vara tydlig med vad jag menar med det. Han visste att det han sa inte var sant, berättar pseudonymen ”Alice” och tillägger att Vita huset gjorde “allt de kunde” för att koppla ihop den irakiske ledaren Saddam Hussein med Al-Qaeda och sälja in en invasion.

– Samtidigt sa våra irakiska analytiker, helt sanningsenligt, att al-Qaida och Saddam Husseins regim stod så långt ifrån varandra i sina ideologier – Saddam var en ren sekularist medan al-Qaida hade en messiansk vision av ett kalifat och var självmedvetet islamiskt, åtminstone påstått. Det är som katter och hundar, man kan inte blanda dem, fortsätter den tidigare CIA-medarbetaren ”Bob”.

“Invasionen bestämd på förhand”

”Alice” pekar på att beslutet att invadera Irak redan var bestämt och att inga underrättelserapporter i världen hade kunnat ändra Bush-administrationens uppfattning i frågan.

– Detta var alltså inte ett försök att rättfärdiga kriget, det var ett försök att sälja in kriget offentligt. Det är en viktig skillnad. Bush-administrationen var mycket tydlig med sin besatthet av Irak nästan omedelbart när den tog makten.

Hon konstaterar vidare att USA genom invasionen skapade de förutsättningar som sedan ledde till terrororganisationen Islamiska statens framväxt och beskriver kriget i Irak som ”det värsta vi kunde göra”.

Bob tillägger att CIA tvingades arbeta med att koppla ihop Atta med Irak under tre år och att Bush-administrationen var ”besatta” av att hitta kopplingar som av allt att döma inte existerade.

Flygplanskaparen Mohammed Atta påstods ha kopplingar till Iraks underrättelsetjänst.

 

– Jag har förstått att allt började med ett fotografi av ett förmodat möte som han hade i Prag. Vi fick det några veckor efter attackerna. Det var riktigt grynigt. Kanske var det han, kanske inte. Han var inte helt vänd mot kameran och det fanns andra gryniga figurer runt omkring honom.

– De personer som gav oss fotot från början sa till slut: ’Ni letar efter något som förmodligen inte finns där.’ Från början hade fotoupptagningsgruppen sagt att det fanns en 60-procentig chans att det var han. Men snart spekulerade vi om att de hade blåst upp den siffran på grund av den stora pressen på dem, och så småningom backade de. De sa att de inte kunde identifiera vem det var, fortsätter han.

Bush-administrationen fortsatte dock att hävda att kopplingarna fanns och även att ljuga om påstådda bevis man sade sig ha hittat som bekräftade detta.

Saddam Hussein upptäcks och grips 2003. Han avrättas den 30 december 2006. Foto: U.S Army

“Han vägrade lyssna”

”Bob” är också starkt kritisk till att CIA fick skulden av Bush för påstått felaktiga underrättelserapporter – efter att det framkommit att några massförstörelsevapen heller inte kunde påträffas i landet, som den amerikanska regeringen också hade hävdat.

– Man kan kämpa för att (förmedla information till regeringen), men om presidenten själv inte vill lyssna, eftersom vi ändå ska gå in i Irak, då är det bara att önska lycka till, sammanfattar Bob krasst om hur man såg på saken.

– Jag kommer att kalla honom (Bush) för en lögnare, betonar ”Alice” och menar att det är uppenbart att Bush mycket väl visste att man inte förmedlade en sanningsenlig version av de underrättelser regeringen tagit del av.

Hon tillägger också att hon anser att Dick Cheney utnyttjade 11 september-attackerna för att sälja in ytterligare ett amerikanskt krig på ett cyniskt sätt – trots att invasionen i verkligheten var till nackdel för att motverka ytterligare attacker mot USA.

– Jag anser att det är rent kriminell cynism, fortsätter hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!