Uppgifter: Amerikanskt luftförsvarssystem förstört i rysk robotattack

publicerad 17 maj 2023
- av Redaktionen
Patriot-systemet ser ut att desperat avfyra ett 30-tal luftförsvarsrobotar innan det slås ut av en rysk hypersonisk Kinzhal-missil.

Ett precisionsanfall av en rysk hypersonisk Kinzhal-missil har förstört ett Patriot-luftförsvarssystem i Kiev, meddelade försvarsministeriet i Moskva på tisdagen. Den ukrainska regeringen har tidigare påstått att Kinzhal-missiler blivit avvärjda av den USA-tillverkade vapenplattformen, dock utan att presentera några belägg.

Det ryska försvarsministeriet gav inga ytterligare detaljer om anfallet, vilket dock skall ha varit första gången Moskva påstått sig ha träffat det luftförsvarssystem som levererats till Ukraina av dess västerländska allierade.

Kiev rapporterade att de motstått en massiv missilattack från ryska styrkor på måndagskvällen och den ukrainska militären påstod att de avvärjt sex attacker med Kinzhal-missiler, utöver olika andra luftmål.

Det ryska ministeriet bekräftade anfallet vid en daglig genomgång på tisdagen och uppgav att de använt långdistansprecisionsvapen för att träffa militära mål, inklusive ”ukrainska truppers positioner och platser för lagring av ammunition, vapen och militär utrustning levererad från västerländska nationer”.

En video som cirkulerar på sociala medier sägs visa ett Patriot-batteri i den ukrainska huvudstaden som avfyrar flera missilskurar mot inkommande ryska föremål. Sekunder senare kan en stor explosion ses i området. Ett amerikanskt erkännande att ett Patriot-system skall vara skadat eller förstört rapporterades av CNN om under tisdagen.

 

Den ukrainska regeringen påstod i förra veckan att de använt ett Patriot-system för att första gången någonsin skjuta ner en Kinzhal-missil, dock utan att presentera några belägg. Kinzhal är ett hypersoniskt vapen vars hastighet gör det praktiskt taget omöjligt att avvärja.

När det ryska försvarsministeriet talade till ryska medier avfärdade anonyma källor det ukrainska påståendet som ”önsketänkande”. Vissa medier antydde att Kiev hade misstolkat skräp från en långsammare ballistisk Iskander-missil, vilket är ett markavfyrat vapen som delar vissa designfunktioner med den luftavfyrade Kinzhal.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!