Flygdata bekräftar: Militärflygplan utanför Bornholm natten då Nord Stream sprängdes

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 20 februari 2023
- av Isac Boman
Delar av den udda flygtrafiken omkring Bornholm tidigt på morgonen den 26 september. Ett Boeing P-8 Poseidon, till höger i bild, ska ha använts av USA och Norge för att släppa en så kallad sonarboj i området.

Ett militärflygplan av typen P8 Poseidon flög över Nord Stream-gasledningarna natten då de sprängdes. Det framgår av tidigare uppgifter från en flygdataanalytiker som tidigare fäst uppmärksamhet vid den udda flygningen av ett plan som inkommer över Bornholm från norskt luftrum.

Uppgifterna bekräftar bilden som journalisten Seymour Hersh förmedlat gällande att USA och Norge genomfört en militärflygning för att detonera tidigare anlagda sprängladdningar genom att släppa sonarbojar i vattnet.

Med hänvisning till en insiderkälla har Hersh uppgivit att C4-sprängladdningar placerades ut under en Nato-övning i Östersjön i juni, för att senare kunna triggas av en sonarboj som kunde släppas från ett flygplan. Enligt källan ska ett militärflyg av typen Boeing P-8 Poseidon ha släppt ned bojen den 26 september och ett par timmar senare ska minorna ha exploderat.

Att döma av flygdata kan det bekräftas att det faktiskt flög ett flygplan över gasledningarna den natten, enligt kanalen Monkey Werx som följer och rapporterar om flygtrafik. Flygplanet kan också bekräftas vara ett Boeing P-8 Poseidon, som samtidigt har en ”föränderlig” kod som gör att man inte kan spåra det fortlöpande.

 

Enligt flygtrafikdatan kommer planet över Danmark från norskt luftrum för att sedan lufttanka i Polen på 7500 meters höjd. Därefter dyker planet ned till 3000 meters höjd utanför Bornholm, ovanför regionen kring Nord Stream, där den flyger i en loop och ett oregelbundet mönster varpå planet sedermera återvänder i riktning mot Norge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!