Tysk kvinna stämmer BioNTech

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 24 juni 2023
- av Sofie Persson
BioNTechs huvudkontor i Mainz i Tyskland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


BioNTech har blivit stämda av en kvinna som fått vaccinskador efter att hon tagit läkemedelsbolagets covidvaccin. Fallet kommer snart att tas upp i domstol och enligt advokatbyrån står nu hundratals liknande fall på tur i Tyskland.

En tysk kvinna har stämt BioNTech för vaccinskador hon uppges ha fått i samband med att ha tagit covidvaccin. Enligt uppgift ska hon efter injektionerna plötsligt ha drabbats av smärta i överkroppen, svullna kroppsdelar, trötthet samt sömnstörningar.

Kvinnan, som uppges arbeta inom vården, stämmer läkemedelsbolaget på 150 000 euro för skadorna hon menar att hon fått samt ersättning för ospecificerad materiell skada, rapporterar Reuters.

Läkemedelsbolaget uppger att man noga sett över fallet, men kommit fram till att det “saknar grund”.

Det positiva nytta-/riskförhållandet för Comirnaty är fortsatt positivt och säkerhetsprofilen har kartlagts väl“, skriver man.

Pfizer/BioNTechs covidvaccin Comirnaty är ett av det mest använda vaccinet i västvärlden och även i Sverige. Det är sedan innan godkänt av The European Medicines Agency (EMA), något som advokaten Tobias Ulbrich vid Rogert & Ulbrich, som representerar kvinnan, vill utmana i domstolen.

Sedan tidigare är det dokumenterat att covidvaccin kan orsaka bland annat hjärtmuskelinflammation, men det räknas i nuläget som en “ovanlig” biverkning.

Enligt tysk läkemedelslagstiftning är tillverkare av läkemedel eller vacciner endast skyldiga att betala skadestånd för biverkningar – om “medicinsk vetenskap” visar att deras produkter orsakar oproportionerligt stor skada i förhållande till deras nytta, eller om märkningsinformationen är felaktig.

Detta är det första fallet där vaccinskador tas upp i domstol i Tyskland, men detta förväntas blott vara början på en rad liknande fall. Kvinnans advokatbyrå uppger att de väckt omkring 250 åtal för kunder som begär skadestånd för påstådda biverkningar av covid-19-vacciner. En annan tysk advokatbyrå uppger att man för tillfället arbetar med ett hundratal liknande fall.

Fallet planerades att tas upp i Hamburgs regionala domstol förra måndagen, men blev uppskjutet på obestämd tid efter att kärandens advokat lämnat in en motion mot domaren på grund av opartiskhet, enligt läkemedelsnyhetssajten Fierce Pharma.

Brittiske Gareth Eve har även nyligen skickat in en stämningsansökan mot Astra Zeneca tillsammans med andra familjer med anledning av att hans fru, BBC-arbetaren Liza Shaw, avlidit efter hon tagit deras covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!