Tvingande ansiktsmask blir straffbart i Texas

publicerad 20 maj 2021
- av Isac Boman

Texas guvernör Greg Abbott har utfärdat en verkställande order som förbjuder att tvinga någon att bära ansiktsmask i delstaten. Tjänstemän eller andra myndighetspersoner som ändå försöker tvinga medborgarna att bära maskerna riskerar nu 1000 dollar i böter.

De nya riktlinjerna kommer att gälla nästan överallt bortsett från fängelser och sjukhus redan från och med den 4 juni. På exempelvis skolor kommer det inte längre vara tillåtet att tvinga elever och lärare att bära maskerna och om sådana försök till tvångsåtgärder ändå görs så kan de ansvariga räkna med dryga böter.

Från och med den 21 maj kan böter börja delas ut till de som bryter mot direktiven och försöker tvinga maskerna på andra.

– Det är Texasborna och inte regeringen som bör bestämma vilka hälsoåtgärder som är bäst och det är därför som masker inte kommer att krävas på offentliga skolor eller på statliga enheter, förkunnade Abbott.

Den republikanske Texas-guvernören har under flera månader försökt få bort det obligatoriska maskbärandet och andra restriktioner som han menar inskränker på medborgarnas fri- och rättigheter.
Samtidigt har den demokratiske presidenten Joe Biden menat att det är ett ”stort misstag” och ”neandertaltänk” att inte längre tvinga medborgarna att bära mask.

Abbott har å sin sida konstaterat att det inte finns några godtagbara skäl till att fortsätta med förtrycket mot de egna medborgarna och att de själva är kapabla att välja om de ska bära mask eller inte.

Noterbart är att många amerikaner blivit allt mer kritiska till maskbärande efter att den amerikanska smittskyddschefen Anthony Fauci erkänt att han fortsätter att ha på sig ansiktsmasken efter att han vaccinerat sig av rent ”visuella skäl” snarare än av medicinska.

– Jag ville inte få det att framstå som att jag gav mixade signaler men eftersom jag är fullt vaccinerad så är chanserna att jag ska smittas inomhus mycket låga, förklarade Fauci sig senare.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Abbott och Texas även förbjudit det omtalade systemet med vaccinationspass – i kritiska ordalag även känt som medicinsk apartheid. Även i detta fall förkunnade guvernören att man inte tänker acceptera att medborgarnas fri- och rättigheter trampas på.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!