Tusentals holländare protesterade mot coronarepressionen

Coronarepressionen

publicerad 21 januari 2021
- av Per Nordin
Demonstranterna besköts med vattenkanoner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under söndagen samlades tusentals demonstranter i huvudstaden Amsterdam för att visa sitt missnöje med landets hårda coronarestriktioner och nedstängningarna av samhället. Polisen svarade i sin tur med att använda våld och vattenkanoner mot sina egna medborgare.

Demonstranterna krävde att restriktionerna upphör och att folket återfår sina fri- och rättigheter, och bar med sig flaggor och skyltar med fraser som ”Frihet: stoppa belägringen” och skanderade slagord där man återkrävde sin frihet och att de nederländska medborgarna får tillbaka sina rättigheter som de såg ut innan coronarepressionen hårdnade.

Makthavarnas svar blev att sätta in kravallpolis och vattenkanoner för att skingra folkmassan med våld – något som vållat massiv kritik på sociala medier och där polisen anklagas för att angripa sina egna medborgare och skydda makthavarna.

Detta anses alltså vara en våldsam pöbel där användningen av våld och vattenkanoner anses vara motiverad. Våld är aldrig en lösning, särskilt inte i fredliga demonstrationer. Stå upp för era rättigheter!”, konstaterar en person som filmade delar av protesterna.

Polisen i sin tur hävdar att protesterna saknade tillstånd och att man ignorerade kraven på munskydd och social distansering.

Nederländerna har tidigare varit relativt förskonat från hård coronarepression, men de styrande valde ändå att skärpa restriktionerna i december – något som också fördömts av många holländare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!