Turkiet blockerar Twitter – presidenten reagerar

publicerad 21 mars 2014

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan säger att landet ska ”utplåna” Twitter. Men den uppfattningen delar inte presidenten Abdullah Gül som nu twittrar kritiskt mot lagen som blockerar Twitter i Turkiet.

På torsdagen gick Erdoğan till attack mot det sociala nätverket som nu har blockerats. Anledningen är att det läckt ut information på bland annat Twitter som sägs bevisa den massiva korruptionen inom Erdoğans regim.

Från flera håll fördöms nu Erdoğans censur av internet. Inte bara internationellt utan också av landets president, Abdullah Gül.

”Man kan inte acceptera att sociala medieplattformar stängs ner helt”, skrev Gül på Twitter, enligt Reuters, och hoppades att lagen skulle bli kortlivad.

Blockeringen av Twitter kommer i samband med att de viktiga turkiska lokalvalen hålls den 30 mars.

Recep Tayyip Erdoğans regering blev i januari uppmärksammade för att ha skrivit under en lag som förbjuder sjukvård till skadade, om inte regeringen gett sitt godkännande. Människorättsorganisationer anklagade Erdoğan för att kunna använda lagen vid stora demonstrationer, som de som skedde i somras.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.