Turkiet förbjuder första hjälpen-vård utan regeringens tillstånd

publicerad 20 januari 2014

I Turkiet har presidenten Abdullah Gul nu skrivit under en lag som kriminaliserar medborgarna från att ge medicinsk vård vid akuta situationer, även kallat första hjälpen.

Den som hjälper en svårt skadad eller sjuk person utan att ha fått tillstånd från regeringen riskerar att dömas till tre års fängelse eller böter på upp till sex miljoner kronor.

Människorättsorganisationer rasar nu mot den turkiska regeringen. Man fruktar att lagen kommer missbrukas av polisen för att skrämma sjukvårdare som vårdar skadade i samband med demonstrationer mot regeringen, rapporterar Press TV.

– Det finns skäl till varför det medicinska samfundet går emot lagen så starkt. Den turkiska regeringens intolerans mot oppositionella är så stor att man kompromissar om medborgarnas tillgång till akutvård i nödsituationer, säger doktor Vincent Iacopino, medicinsk rådgivare för Physicians for Human Rights (PHR).

FN:s speciella rapportör Anand Grover uttalade sig några dagar innan lagen skrevs på av president Abdullah Gul. Grover fördömer lagen som han menar är odemokratisk och påverkar tillgången till akut sjukvård i landet.

I juni förra året deltog hundratusentals turkar i demonstrationer mot landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Protesterna började som en reaktion mot myndigheternas planer på att bygga en shoppinggalleria i Gezi Park, ett av Istanbuls få kvarvarande grönområden, men kom allt mer att handla om Recep Tayyip Erdogan och hans regering.

Under protesterna anklagades turkisk polis för grovt övervåld mot demonstranterna. Över 6 000 personer skadades och sex omkom i protesterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!