Här träffas Donald Trump och Kim Jong-un

Mötet mellan Nordkorea och USA

publicerad 12 juni 2018
Kim Jong-un och Donald Trump skakar hand inför mötet i Singapore

På tisdagsmorgonen svensk tid inleddes det historiska mötet i Singapore mellan USA:s president Donald Trump Nordkoreas ledare Kim Jong-un. De båda ledarna skakade hand med varandra och utbytte artigheter inför mötet.

Ett massivt säkerhetspådrag omgärdade de två världsledarna när de satte an mot mötet på lyxhotellet Capella Singapore vid 2-tiden på tisdagsmorgonen svensk tid.

Det upphaussade mötet är ett historiskt sådant. Aldrig tidigare har Nordkoreas ledare träffat en sittande amerikansk president.

Vid 3-tiden på tisdagsmorgonen svensk tid träffades Trump och Kim Jong-un framför ett samlat medieuppbåd och tog varann i handen inför mötet.

Mötet gick bättre än vad någon kunde ha förutspått, sade Trump till medierna med Kim Jong-un vid sin sida.

Efter mötet satte sig de båda för att skriva under det som Kim Jong-un beskrev som ett ”historiskt dokument”.

Vi har valt att lämna det förgångna bakom oss, sade Kim Jong-un.

Det återstår att se om mötet kommer att bära frukt för båda eller någon av parterna. Nordkorea ser mötet som en chans att få USA att lätta på sanktionerna och minska sin militära närvaro i närområdet. USA vill samtidigt se att Nordkorea börjar avrusta sina kärnvapen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.