Trump: “Inte Ryssland som sprängde Nord Stream”

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 12 april 2023
- av Markus Andersson
Donald Trump intervjuas av Tucker Carlson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med Fox News Tucker Carlson för den förre amerikanske presidenten Donald Trump fram att det inte var Ryssland som sprängde Nord Stream – och antyder att det i själva verket var USA som låg bakom attentaten.

– Jag vill inte ställa till problem för vårt land, så jag svarar inte på det, men jag kan säga vem det inte var – Ryssland, säger Trump.

Det har än så länge inte klarlagts vem som faktiskt sprängde gasledningarna i Östersjön. Den Pulitzer-vinnande journalisten Seymour Hersh hävdade dock tidigare i år att det var USA och Norge som låg bakom sprängningarna, utgående från vad som uppges vara källor med insyn i attentatet. Enligt de detaljerade uppgifterna ska sprängmedlen ha placerats ut i hemlighet under en pågående Nato-övning – och sedan detonerats med hjälp av sonarbojar som släppts från ett flygplan.

– Och när de skyllde på Ryssland? Du vet att de sa att ’Ryssland sprängde sin egen gasledning’. Du fick en kick av det också. Det var inte Ryssland, betonar den Donald Trump.

 

Hershs avslöjanden om att det var USA som sprängde gasledningarna har i den politiska debatten mestadels bemötts med tystnad. Hersh konstaterar själv att de stora mediejättarna inte varit intresserade av att granska sprängningarna, utan mest skriver sådant som Biden-administrationen säger åt dem att rapportera vad gäller attentatet.

– Det är förbluffande hur de rättar in sig i ledet, sammanfattar Hersh likriktningen i medielandskapet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!