Journalistlegendaren Seymour Hersh konstaterar i en kommentar om de sensationella uppgifter han gått ut med, att de stora mediejättarna aldrig varit intresserade av att granska USA:s inblandning i attackerna mot Nord Stream. Dessa, tillägger Hersh, verkar heller inte ens ha några källor med insyn och rapporterar framförallt om sådant som Biden-administrationen vill att de ska uppmärksamma.
I en intervju i podcasten Radio War Nerd konstaterar Hersh att hans avslöjande om att USA och Norge tillsammans sprängde gasledningarna Nord Stream 1 & 2 i grunden inte var ett svårt nyhetsuppslag att hitta – att det redan från början var uppenbart att Ryssland inte låg bakom och att det fanns ett behov att gräva djupare i händelserna.
Det har påtalats att Hershs uppgifter hänvisas till anonyma källor, något han till svar menar att de kritiker som mot den bakgrunden avvisar uppgifterna inte förstår hur branschen fungerar. Han pekar i sammanhanget på att inte ens stora amerikanska tidningar som New York Times och Washington Post verkar ha några faktiska källor med reell insyn inom militären eller underrättelsetjänsten. De ”anonyma källor” som tidningarna ifråga citerar kan ofta vara en pressekreterare eller presstalesman ”som viskar någonting till dem avsides” och inte ger någon verklig insyn exempelvis i det pågående Ukrainakriget.
– De verkar inte ha någon på insidan… Kriget jag känner till är inte det krig du läser om, fortsätter han.
”Mediejättarna en megafon för Vita huset”
Vad gäller sprängningarna av Nord Stream var det enligt journalisten uppenbart att ett Nato-land var involverat – inte minst då flera högt uppsatta amerikanska företrädare, däribland Joe Biden själv, gick ut offentligt och hotade med att Nord Stream skulle stoppas om Ryssland gick in militärt i Ukraina.
– Det här förvånade mig eftersom det var en så uppenbar nyhet. Ryssarna gjorde det inte, och om inte ryssarna gjorde det, vilket Nato-land gjorde det?… Det är inte ens en svår nyhet att förstå. USA:s president och statssekreterare sa båda att de skulle göra det – och det gjorde de.
Hersh pekar på att gasleveranserna till Västeuropa från Ryssland betraktades som ett geopolitiskt hot mot USA och att man genom Nord Stream kunde leverera billig gas i ”decennier framöver” – något som gjorde att tyska företag vid sidan av effektiv industriproduktion också kunde sälja gasen vidare med vinst.
– Det jag vet är att han (Biden) såg gasen som ett vapen eftersom så länge Ryssland sålde denna så trodde de (USA) att Ryssland skulle använda den som ett vapen om det blev ett krig.
Hela intervjun med Seymour Hersh finns att lyssna på nedan (direktlänk från Radio War Nerd):
Hersh har ägnat sig åt granskande journalistik i 50 års tid och är inte imponerad över den massmediala bevakningen av kriget utan menar att läsare och tittare matas med en direkt förljugen bild av verkligheten.
Han är också starkt kritisk till att mediejättar som Washington Post, MSN, CNN och New York Times okritiskt rapporterar som Vita Huset vill att de ska rapportera och i praktiken fungerar som en megafon åt Biden-administrationen. Han konstaterar vidare att ingen av dem brydde sig om att höra av sig till honom när han uppmärksammade USA:s inblandning i sprängningarna.
Den enda etablerade amerikanske journalisten som ville intervjua Hersh var Tucker Carlson från Fox News – en kanal som av många andra stora medier och Demokraterna betraktas med oblida ögon.
– Det är förbluffande hur de rätar sig in i ledet, sammanfattar Hersh likriktningen i medielandskapet.
”Oviljan att rapportera går långt tillbaka”
Även om det förvisso fanns större journalistisk integritet förr, fortsätter Hersh, och att journalisterna tidigare vågat ifrågasätta makthavare i högre utsträckning, berättar han att flera stora amerikanska tidskrifter även vägrade publicera hans avslöjanden om amerikanska massmord på civila i Vietnamkriget. Redan då, konstaterar Hersh, fanns en ovilja att rapportera om sådant som uppfattades som ”dåligt” för USA och han pekar på att detta också varit ett faktum även exempelvis vad gäller nedtystade skeenden under andra världskriget.
– Det har aldrig varit fråga om att pressen varit mottagliga för nyheter som kan vara mycket negativa för oss… Ingen vill prata om det faktum att vi ägnade två år till att dagligen bomba tyska städer (under andra världskriget), säger han.
Seymour Hersh spekulerar i huruvida oviljan att rapportera om USA:s roll i sprängningen av Nord Stream delvis beror på att många mediehus oroar sig för en kommande republikansk valvinst med en ”ny Trump” som president – och att det är därför man är extra noga med att hålla Joe Biden om ryggen.
– Jag kan förstå det, men man måste hålla presidenten ansvarig för någonting… Man måste förklara varför det här var en extremt dum sak att göra, säger han och pekar på att många tyskar är extremt upprörda över nyheten om USA:s inblandning och de skyhöga levnadskostnader som blivit en följd av attentatet.