Trotsade utegångsförbudet – sköts ihjäl av polis

Coronarepressionen

publicerad 15 december 2020
- av Isac Boman
Albansk kravallpolis.

Under gårdagen valde många albaner att gå man ur huse för att visa sitt missnöje med den hårda coronarepressionen i landet – men också för att protestera mot dödsskjutningen av en 25-årig landsman som dödades av polis när han bröt mot utegångsförbudet.

Dödsskjutningen förra veckan ses som en stor skandal i Albanien och många människor är trötta på vad man menar är polis och myndigheter som tar sig alldeles för stora befogenheter när det kommer till att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter.

– Alla är mycket arga just nu, säger albanskan Gresa Hasa till skattefinansierade SR och förklarar att medborgarna är djupt missnöjda med situationen i det albanska samhället och polisens övervåld i allmänhet.

Enligt albansk polis sköt man ihjäl den 25-årige mannen efter att han ”inte lyssnat” på uppmaningarna om att stanna.

Måndagens demonstration i huvudstaden Tirana beskrivs som fredlig men tidigare kvällar har demonstranter och polis också drabbat samman och polisen har beskjutit medborgarna med tårgas och vattenkanoner.

Ett par poliser har skadats och flera demonstranter har gripits av polis, vidare är hundratals demonstranter misstänkta för att ha brutit mot de uppsatta coronarerstriktionerna och riskerar böter eller fängelse.

De albanska coronarestriktionerna liknar på många sätt de svenska med begränsningar av hur många människor som får samlas på en och samma plats, men till skillnad från Sverige har den albanska polisen redan från början bestämt sig för att gå till fysiskt angrepp mot de som bryter mot restriktionerna.

Noterbart är att Albaniens inrikesminister har tvingats avgå, men demonstranterna kräver också att polischefen sparkas och att landets polisväsende reformeras och att alla gripna demonstranter släpps.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.