Transkvinna ska leda organisation för livmoderhälsa

publicerad 21 november 2023
- av Jan Sundstedt
Utnämningen av Steph Richards, 71, har orsakat upprördhet och kritik.

Välgörenhetsorganisationen Endometriosis South Coast kritiseras nu för att svika kvinnor, efter att man anställt transkvinnan Steph Richards som chef och ansvarig för frågor kring livmoderhälsa.

Kritiker menar att utnämningen av Richards, som enligt uppgifter upprepade gånger ska ha hamnat i konflikt med kvinnorättsförespråkare, är ”oroande och förolämpande mot kvinnor”.

Endometriosis South Coast tillkännagivande av Steph Richards kommer tillsammans med ett uttalande bredvid hennes bild med texten: ”Är det inte löjligt att jag har hunnit bli 40 år innan någon läkare ens nämnde endometrios”.

Utnämningen av Richards har utlöst en kraftfull motreaktion från kvinnorättsaktivister. Man kallar utnämningen ”en grov förolämpning mot kvinnor” och att Richards ”aldrig kommer att få veta hur det är att ha endometrios”.

Huvudargumentet för kritiken är att transkvinnor (biologiska män som identifierar sig som kvinnor) inte har, och aldrig kommer att kunna ha, en livmoder och därmed aldrig drabbas av sjukdomen endometrios.

”Utnämningen barbarisk”

Försvararna av utnämningen menar däremot att tillsättandet av Rickards som vd inte skiljer sig från till exempel män som arbetar som gynekologer.

Motargumentet från kritikerna, varav majoriteten är kvinnor, är det faktum att manliga gynekologer inte säger sig veta hur exempelvis smärta i livmodern känns för den enskilda individen eller öppet driver politiska agendor såsom translobbyism.

Kellie-Jay Keen, grundare av feministrörelsen Let A Woman Speak är kritisk till den retorik som används av välgörenhetsorganisationen och menar att den ”ignorerar kvinnor” och kallar utnämningen för ”barbarisk”.

Alla har förlorat sitt kollektiva förstånd. Förlorarna är kvinnor som lider av endometrios och som måste förlita sig på en välgörenhetsorganisation som inte kallar dem ”kvinnor” utan ”människor”, men som kallar en man för en kvinna”, kommenterar Kellie-Jay Keen.

På Endometriosis South Coast hemsida kan man läsa att ”De allra flesta som skriver om endometrios förbiser det faktum att ’endo’ inte är ett tillstånd som bara drabbar kvinnor” – en formulering som också vållat stor förvirring eftersom sjukdomen bara kan drabba kvinnor med livmoder.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!