Tiotusentals protesterar i Moskva mot Ryssland

publicerad 15 mars 2014

Uppemot 50 000 Moskvabor demonstrerade på lördagen mot president Putins hårdföra politik mot Ukraina, rapporterar internationella medier.

Det stora protestmötet sker en dag innan folket på den ukrainska Krimhalvön ska rösta om man ska fortsätta att tillhöra Ukraina eller ansluta sig Ryssland.

Flera demonstranter sjöng sånger som tidigare hörts på Självständighetstorget i Kiev när den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj tvingades till landsflykt på grund av missnöjet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt rapporteras det om att det på andra håll i Moskva under dagen kommer hållas demonstrationer som stödjer Rysslands och Vladimir Putins hårdföra politik. De som protesterar där är av åsikten att Krim ska tillhöra Ryssland.

Den folkomröstning som hålls i morgon på Krim har bland annat fördömts av Barack Obama och Sverige utrikesminister Carl Bildt.

Under natten till lördagen blev två personer ihjälskjutna i sammandrabbningar i Charkiv, östra Ukraina, enligt AP. Flera personer skadades, bland annat en polisman.

 

 

Läs även:
Ukrainas premiärminister gästade Vita Huset
”Krypskyttarna i Kiev lejdes av oppositionen”
Carl Bildt: ”Utomordentligt allvarligt”
Oroligt på Krimhalvön
Våldet i Kiev
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.